SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Steve Cropper legt de laatste hand aan de CD ‘Dedicated’ een eerbetoon aan The 5 Royales.

Gitarist en Rock-icoon Steve Cropper legt de laatste hand aan de CD ‘Dedicated’ een eerbetoon aan The 5 Royales. Steve Cropper, uiteraard bekend van Booker T & The MG’s , Otis Redding en Carla Thomas, tijdens De Stax-periode, is momenteel de laatste hand aan het leggen aan de opnames van zijn debuut solo-project bij 429 Records. ‘Dedicated’ is een welverdiend eerbetoon aan collega-gitarist ‘Lowman ‘Pete’ Pauling’ en diens pionier-R&B groep ‘The 5 Royales’
The “5” Royales was een Rhythm and Blues band uit Winston-Salem, North Carolina, die gospel, jump blues and doo-wop, combineerden. Hiermee zetten zij een vroege en invloedrijke voetafdruk in de evolutie van de Soul muziek. De meeste van hun R&B hits werden opgenomen in 1952 en 53 en werden geschreven door hun gitarist Lowman ‘Pete’ Pauling; Veel songs van deze band en schrijver Pauling, werden later grote cover-hits, zoals “Dedicated to the one I love” (The Shirelles, The Mamas & The Papas), “Tell the Truth” (Ray Charles) en “Think” (James Brown & The Famous Flames). James Brown vormde zijn band in navolging van The 5 Royales en ook Eric Clapton noemt hen als belangrijke invloed. Mick Jagger coverde “Think” op zijn solo album Wandering Spirit uit 1993.

Zelf al een legendarisch muzikant,brengt Cropper een ode aan de groep die de muzikale paden voor hem baande en er voor zorgde dat zijn eigen geluid tot ontwikkeling kwam.
Steve Cropper produceerde deze cd samen met Jon Tiven en ze stelden een ‘dreamteam’  van sessiemuzikanten samen; David Hood: bas, Spooner Oldham: piano en orgel, Steve Ferrone: drums, Steve Jordan: drums & percussie, Neal Sugarman (The Dap Kings) en Tiven zelf, op sax. Toen het nieuws van de aanstaande opnames van deze cd bekend werdt, meldde zich een fikse lijst met gastmuzikanten die wel hun bijdrage wilden leveren: o.a. Lucinda Williams, Sharon Jones, Brian May, Steve Winwood, Bettye LaVette,  Delbert McClinton, Buddy Miller, Shemekia Copeland, B.B. King en Dan Penn vervullen gastrollen.
Voor Steve Cropper was de stap om een tribute cd te maken, een volkomen logische; Meer dan welke artiest ook, waren de 5 Royales zijn eerste inspiratiebron.
Cropper zegt hier zelf over: “Een onderdeel van ouder worden en daarnaast ook nog steeds kunnen musiceren, vloeit op een gegeven moment uit tot een opleidingsproces voor de volgende generatie muzikanten. Ik heb zelf al 4 of 5 carrieres achter de rug en ben blij dat ik nog leef. Als ik die jonge oren iets mee kan geven (want dat vragen ze ook altijd) van waar de hedendaagse muziek zo’n beetje begon,en hun interesse kan wekken voor de ‘5 Royales’, dan heb ik toch iets voor elkaar gekregen.”
Steve Winwood: “Steve Cropper is een echte legende, een van die groten, die niet alleen klassiekers schrijven, maar ze ook nog eens spelen. Het was me een groot genoegen om op ‘Dedicated’ met hem samen te werken en deelgenoot te zijn van een geweldige muzikale erfenis”.
‘Dedicated’ komt (in de USA) officieel uit op 5 juli 2011.

(vertaling: Ger van Leent)

Track list:
1. 30 Second Lover (w/ Steve Winwood)
2. Don’t Be Ashamed (w/ Bettye LaVette & Willie Jones)
3. Baby Don’t Do It (w/ BB King & Shemekia Copeland)
4. Dedicated To The One I Love (w/ Lucinda Williams & Dan Penn) 
5. My Sugar Sugar (w/ John Popper)
6. Right Around The Corner (w/ Delbert McClinton)
7. Help Me Somebody (Instrumental)
8. I Do ( w/ Brian May)
9. Messin’ Up (w/Sharon Jones)
10. Say It (w/ Bettye LaVette)
11. Slummer The Slum (w/ Buddy Miller)
12. Someone Made You For Me (w/Dan Penn)
13. Think (instrumental)
14. Come On And Save Me (Leblanc and Sharon Jones)
15. When I Get Like This (w/ Lucinda Williams)