SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Samantha Martin & Delta Sugar – The Reckless One

Voor CD-recensie zie Track magazine December 2020 pag. 5 (rode knop ‘Track’ boven aan deze pag.)
image

Het zijn de eerste tellen van een album met een ongelooflijke energie en muziek waar je ongemerkt van gaat glimlachen. Wat volgt is drie kwartier aan aanstekelijke R&B die het beste van vroeger combineert met een heleboel slimme moderne trucjes om goede muziek neer te zetten.

Samantha Martin and Delta Sugar – The Reckless One

“Just breathe” is wat je hoort wanneer je het nieuwe album van Samantha Martin & Delta Sugar aanzet. Dat is goed advies want de eerste drum fill en de hit van de blazers voelen alsof je neer wordt geslagen in de boxing ring. Het zijn de eerste tellen van een album met een ongelooflijke energie en muziek waar je ongemerkt van gaat glimlachen. Wat volgt is drie kwartier aan aanstekelijke R&B die het beste van vroeger combineert met een heleboel slimme moderne trucjes om goede muziek neer te zetten.
Martin kon twee kanten op met haar derde studio album. Ze kon de elegante, intieme maar kleine stijl voortzetten waar ze op haar debuut mee begon, ze kon ook doorgaan met de hard-hitting gospel, soul en R&B sound die haar tweede album definieerde. Het antwoord moge duidelijk zijn. Dit album is een echte R&B plaat met alle elementen die je daar voor nodig hebt. En dat betekent een grote band. Een band wiens samenspel deze plaat maakt. Tuurlijk Martins krachtige stem geeft een ongelooflijke diepte aan de nummers, maar de band geeft elk nummer een heleboel leven mee. De gitaarslagjes zijn net even anders dan je gewend bent. De drums zijn gecompliceerd maar nooit te dominant. En zo kan ik nog even doorgaan. Waar de ene muzikant zich in de kijker speelt, houden de anderen zich keurig op de achtergrond. De dynamiek maakt dat Martin zich van haar beste kant kan laten zien. En dat doet ze.
Martin is een ondernemende dame. Haar eerste album werd geschreven en opgenomen ondanks dat haar moeder op dat moment ernstig ziek was. Daarna werden er meerdere nummers zelf uitgebracht op een eigen platenlabeltje. Pas in 2018 kwam daar de zekerheid van een vast platencontract en toen ze aan haar derde plaat begon was al die zekerheid weer weg in een wereld gedomineerd door Covid. Elke noot, elke zin die Martin zingt op dit album staat voor een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen en een krachtige geest waar we allemaal een voorbeeld aan mogen nemen.
Het is dat thema: kracht, dat zo duidelijk naar voren komt in dit album. Het is met dat thema in het achterhoofd, dat elk nummer nog eens een extra laag krijgt en een extra betekenis. Niet dat het die nodig heeft, want de muziek is al mooi genoeg.

Ayrton van Noort
https://www.youtube.com/watch?v=E-Pnxwyq8uU  (Don’t have to be)
https://www.youtube.com/watch?v=6OiROAihjKQ  (I’ve Got a Feeling)