SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Rock ‘n Roll Icoon Chuck Berry overleden

image
Zaterdag is in St. Charles, Missouri, op 90-jarige leeftijd Chuck Berry overleden. Berry (geb. St. Louis. 18-10-1926) was een van de eerste en misschien wel allerbelangrijkste rock ‘n’ roll-sterren die de popgeschiedenis heeft voortgebracht.

In de tweede helft van de jaren vijftig componeerde hij een reeks nummers waaronder Maybellene, Roll Over Beethoven, Rock and Roll Music, Come On en Johnny B. Goode die de toon zetten voor een nieuwe muziekstijl,de Rock ‘n’ Roll. 
Berry was niet alleen een geweldige gitarist wiens puntige licks een nieuw geluid lieten horen. Hij was ook een pionier waar het tekstschrijven betrof. In zijn liedjes kon hij met enkele woorden de hele belevingswereld van tieners vertolken. image              Begonnen als bluesmuzikant, was het Muddy Waters die hem in 1955 adviseerde eens aan te kloppen bij diens eigen platen-maatschappij Chess Records. Zijn eerste single voor dat label, Maybellene, werd in 1955 een grote hit en er zouden in een paar jaar tijd nog vele volgen. Zijn creatieve hoogtepunt lag in de tweede helft van de jaren vijftig, maar hij kon in de jaren zestig nog teren op oude successen, dankzij de Beatles en de Rolling Stones die in de begintijd van hun carrières diverse van Berry’s succesnummers opnamen. 

Hoewel na My Ding A Ling (1972) de hits opdroogden, bleef Berry optreden, en zijn fameuze Duckwalk demonstreren. Platen maken deed hij ook nog, zij het sporadisch. Eind vorig jaar werd er dan toch een nieuw album aangekondigd, “Chuck”. Dit nog niet verschenen album zou zijn eerste in achtendertig jaar geweest.

Er is niet een muzikant in het bijzonder aanwijsbaar die de rock ‘n’ roll uitvond, maar van alle pioniers maakte Chuck Berry de meeste indruk op de Engelse tieners die een paar jaar later de beroemdste popgroepen aller tijden zouden oprichten.
De Rolling Stones debuteerden met een Chuck Berry-cover, en zouden in totaal wel tien van zijn songs opnemen. The Beatles zetten Roll over Beethoven en Rock ‘n’ roll Music op de plaat. Collega’s als Little Richard, Jerry Lee Lewis en Fats Domino rockten op piano; dankzij Chuck Berry is de universele rockster gewapend met een gitaar. ‘Als we ooit een andere naam voor rock ‘n’ roll willen’, zei John Lennon ooit, ‘dan noemen we het gewoon Chuck Berry.’  https://www.facebook.com/heppestofthehep/?hc_ref=NEWSFEED    
image