SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Richard van Bergen’s Rootbag is winnaar geworden van de Dutch Blues Award

Zij wonnen in de categorie “Dutch Blues Band 2015”.
Uit de door de Award Commissie voorgedragen genomineerden wist dit trio uiteindelijk de meeste stemmen van het publiek binnen te halen.image

Rootbag werd in 2010 opgericht door zanger/gitarist Richard van Bergen, bassist Dick Wagensveld en drummer Jeroen J.J. Goossens. Een van de eerste optredens was tijdens de Breda Blues Night en al datzelfde jaar stond de band ook op het prestigieuze Moulin Blues Festival. Ook werd dat jaar begonnen met de opnamen voor de debuut cd. Helaas sloeg het noodlot toe, toen de studio, waar de opnamen gemaakt werden, in rook opging. Maar het werd nog erger, tweede Paasdag 2011 kwam bassist Dick Wagensveld te overlijden tijdens het optreden van de band.
In 2014 besluit Richard van Bergen dan toch de cd af te maken en klimt met drummer Jody van Ooijen en bassist/zanger Roelof Klijn onder de naam Rootbag weer het podium op. Sindsdien is de band daar niet meer weg te denken met hun eigen, herkenbare swampy blues/roots geluid.

Wat betreft de motivering van de commissie: de lovende recensies op de eind 2014 uitgebrachte cd werden in 2015 live volledig waargemaakt. De band heeft een heerlijk, terug naar de delta/roots geluid en weet van de eerste tot de laatste seconde te boeien. De souplesse, waarmee de muzikanten hun muziek brengen, de ervaring en het plezier roepen louter positieve reacties op. Een uniek geluid in Nederland.

Informatie over de uitreiking van de Award volgt zo spoedig mogelijk.

De Dutch Blues Awards worden jaarlijks door de Dutch Blues Foundation uitgereikt aan personen of organisaties die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de blues. Er worden Awards uitgereikt in de categorieën Dutch Blues Band, Dutch Blues Artist, Dutch Blues CD, Dutch Hall of Fame en Keeping the Blues Alive. De Dutch Blues Foundation zet zich sinds 2009 in voor de promotie van bluesmuziek en bluesmusici. De stichting wil talentvolle muzikanten een podium bieden, zorgdragen voor erkenning van bluesmusici en bijdragen aan de bekendheid van de blues in Nederland.