SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

R.I.P. ‘Rockin’ Tabby Thomas

image

IJzeren Hein heeft zijn eerste klant van 2014 al binnen gehaald: op 1 januari overleed Louisiana swamp muzikant Tabby Thomas op 84 jarige leeftijd.
Ernest Joseph Thomas King, zanger, gitarist en pianist, werd in Baton Rouge geboren op 5 januari 1929, waar hij heel zijn leven zou blijven wonen. Zijn eerste muzikale ervaringen deed Tabby op tijdens het zingen in de zondagsschool. Na de middelbare school trad Rockin’ Tabby in militaire dienst.
In zijn diensttijd hoorde hij voor het eerst blues muziek. Terug in Baton Rouge kwam Tabby na een aantal onbekende labeltjes in aanraking met Johnny Vincent. Hij stelde het nummer “The Things I Used To Do” voor. Dat zag Tabby niet zitten. Guitar Slim ( Eddie Jones) deed dat wel en werd volgens Billboard met dit nummer een van de best verkopende singles uit 1954!
In 1959 ging Tabby naar Excello Records in Crowley. Drie jaar later had hij zijn eerste hit met het nummer “Voodoo Party”. Samen met zijn band The Mellow, Mellow Man werd hij een van de bekendste artiesten in Baton Rouge.
In 1978 opende Tabby zijn bluesclub Blues Box samen met zijn zoon Chris Tomas King. (Ook een bekende zanger en gitarist). In 2000 verhuisde de club. Tabby kreeg twee jaar later een ernstig auto-ongeluk en weer twee jaar later een hartaanval. Dat was het sein om de club definitief te sluiten. Tabby bleef wel optreden als zanger; gitaar en piano spelen ging niet meer. Daarnaast had hij twee radioprogramma’s Tabby’s Blues Box op WBRH-FM en KBRH-AM in Baton Rouge.image