SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Programma Blues @ De Beyerd

image

(zie ook: “Agenda” (Klik daarvoor op het tabje ‘agenda’ bovenaan deze pagina)

Donderdag 30 mei
middag 16.30 uur:
Ralph de Jongh (solo)

Avond 20.30 uur
Black Cat Biscuit (B)

Ralph de Jongh is een sensatie in de hedendaagse Nederlandse muziekscene. Niet alleen om te horen, maar ook om te zien. Zijn lijf en leden worden ook de muziek als hij ze speelt. Hij speelt geen muziek maar wordt muziek en het publiek is getuige van een tomeloze, verbazingwekkende energie die uit al zijn poriën stroomt als hij optreedt. En die energie resulteert elke keer weer in een geweldig bluesfestijn, wat wij Hollanders van de koude grond bijna niet meer kennen. Ralph’s muziek ontstijgt het gemiddelde Blues-verhaal en daarmee zit het zowel met de vorm als de inhoud helemaal goed.

Geen plat getreden paden of grijs gespeelde covers bij Black Cat Biscuit, maar een verrassende, bijwijlen hitsige cocktail van frisse nummers gemarineerd in een ‘speciale gumbo hot sauce’ gebracht door vijf gedreven muzikanten! Afgelopen jaar winnaar van de Belgium Blues Challenge!

Yasser (Six-pack, Wood & Roses) is uw gastheer met een in alcohol doortrokken blues stem die toch met vaste hand zijn swingende gitaar en de rest van de band leidt. Patrick ‘Pat Alley’ Indestege (Big Mama’s Kitchen, Rhythm Bombs, Elmore D) op contrabas vormt met Jeffrey Gijbels (Belgium’s Got Talent, Festeyn) op drums een vertrouwde rhythm section die swingt als een tiet!
Stanley Patty (Doctor Rhythm, Phil Bee and the Buzztones, Rhythm Bombs, The Loveveins) is één van de meest gewaardeerde bluesgitaristen in de Benelux, zijn sound is een mix van zijn voorbeelden Magic Sam, Albert Collins en Johnny Guitar Watson, vermengd met zijn eigen typische gevoel en techniek.
Mr Mark Sepanski (the Monday Lovers, Six-pack) blaast de ziel uit zijn lijf en bekeert de laatste twijfelaars tot het Bluesdom.

Vrijdag 31 mei
middag 16.30 uur
Big Bo (solo)

avond 22.00 uur
Dirty Five (B)

Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt Big Bo, winnaar van de Dutch Blues Award, zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, hi-hatt en bassdrum. In deze “one-man-band” setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’30, ’40 en ’50 waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert. Big Bo heeft zich verschillende stijlen binnen de Blues eigen gemaakt, van de noordelijke Chicago Blues tot diep in de Delta, van de Slave Hollers tot Gospel en Spiritual en van opwekkende Georgia Ragtime en Piedmont style tot swingende New Orleans Hokum. Nummers van onder meer Charley Patton, Muddy Waters, Robert Johnson, Skip James, Bukka White, maar ook Sister Rosetta Tharpe, Brownie McGhee, Blind Willie McTell en vele anderen worden op bezielde wijze vertolkt en doorspekt met virtuoos spel op slide-gitaar en rudimentair fingerpicking-werk, waarbij de intentie en emotie van de Blues steeds bewaard blijft. Bo heeft slechts één doel in zijn leven: deze muziek moet gehoord worden. Hij maakte er zijn levenswerk van en beheerst het dan ook als geen ander. Niet voor niets staat Big Bo al meer dan 20 jaar op het Beyerd programma: Het is en blijft fascinerend om te zien hoe deze man één wordt met zijn muziek.

Het recept van de Belgische band Dirty Five is simpel maar goed. Vijf rasmuzikanten, een set goede muziek en veel zin. Strooi daarover nog een handvol muzikale kennis, een goede neus voor de juiste covers en werk af met een vleugje roots en je zit goed voor de komende avond. Deze band neemt je mee op een muzikale reis doorheen de wereld van de Soul,Jazz, Funk en Blues en brengt je zelden onberoerd terug naar de veilige thuishaven waarvan je vertrokken was. Gewapend met gitaren, bas, drums en bluesharp brengt deze combinatie Chicago bluesnummers van o.a. Willie Dixon en Junior Wells, maar ook recenter werk van Bill Withers en Lenny Kravitz. Dirty Five mag dan wel het dak van de zaal spelen het is geen ordinaire party band of typische juke-box die de covers afratelt, getuige de live cd die ze onlangs op de markt brachten. Hun muzikale keuze toont niet alleen bewondering voor de grootheden van het genre maar ook lokale helden en jonge bluessnaken passeren de revue waarmee ze bewijzen dat er meer blues dan bloed door hun aderen stroomt.

Zaterdag 1 juni
Middag 16:30 uur:
“Meijers & van Dullemen

Avond 22.00 uur
Blue Moon Marquee (CAN)

Machiel Meijers (hca/voc) en Willem van Dullemen (git/voc) ontmoetten elkaar toen Willem eind 2010 tot de band Stackhouse toetrad. Naast hun liefde voor de 50er jaren Chicago blues – vertrekpunt voor het bandmateriaal – ontdekten ze een wederzijdse passie voor de 20 en 30er jaren country blues en ragtime. Dit leidde al gauw tot een aantal succesvolle gigs als duo . Meijers’ talentvolle harmonicawerk en zang, sluiten naadloos aan op van Dullemens 30+ jaar ervaring met de authentieke akoestische stijlen uit bovengenoemde periode! Dus wat te verwachten bij een live gig? Fingerpicking en slide gitaar, diverse harmonica stijlen en meerstemmige zang van twee gepassioneerde vertolkers van het genre. Van Robert Johnson tot Gus Cannon, Big Bill Boonzy tot Bukka White, met zo nu en dan een uitstapje naar het elektrische 50s repertoire.

Blue Moon Marquee is een Gypsy Blues-band geboren uit het ruige, wilde land van Alberta, Canada. Momenteel wonen ze in een hut op een eiland aan de kust van de Salish Sea.
A.W. Cardinal (zang / gitaar) en Jasmine Colette, alias ‘Badlands Jass’ (vocals / bass / drums) maken originele composities, beïnvloed door alles wat swingt, springt of ‘grooved’.  Artiesten als Lonnie Johnson, Louis Armstrong, Blind Willie Johnson, Charley Patton, Howlin ‘Wolf, Screaming Jay Hawkins, Tom Waits, Memphis Minnie en Django Reinhardt zijn diep doorgedrongen in de ziel van hun muziek. Blue Moon Marquee is voornamelijk een live duo met de energie en het geluid van een volledige band. Colette, de ritmesectie, bespeelt niet alleen de rechtopstaande bas maar brengt ook de swing met haar voeten over op de kick-, snare- en high-hat drum, terwijl ze harmonieën zingt met haar compaan. Cardinal komt uit de ‘scream- en holler’ bluestraditie met zijn kenmerkende dikke, rokerige stem die eruit rolt als een razende stier. Zijn gitaar knettert van de swingende jazz-getinte blues-akkoorden.
“Blue Moon Marquee have their own completely original style. Modern Blues doesn’t really get any better than this. This is a tremendous sound by a hugely talented duo who have found a way to update an ages old musical genre for the new century whilst remaining true to their roots and the genre originators” American Roots UK
https://www.youtube.com/watch?v=13JvEnfh93o

Zondag 2 juni
middag 16.30 uur Traditionele afsluiter met:
Schemerkelk Trio plus Jan de Bruijn en Stella Domazos
Het Schemerkelk Trio werkt zich moeiteloos door verschillende muziekstijlen zoals pop, brazil, en traditionele zigeunermuziek, maar de grote spil is toch de swing-jazz en dan met name die van de Hot Club de France zoals die gespeeld werd in de jaren 30-40 door de legendarische gitarist Django Reinhardt.