SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Opening tentoonstelling “Overal Muziek” in Teylers Museum, Haarlem

image
Met een swingend feest wordt de tentoonstelling Overal muziek op zaterdag 27 juni geopend. Naast optredens en demonstraties vertelt zanger Bart van Liemt, a.k.a. Bade en bekend van o.a. The Sheer, over zijn eerste muziekbeleving. Hierna zullen de hele zomer en herfst Bill Haley, The Beach Boys, The Beatles, Kraftwerk, The Rolling Stones, Jimi Hendrix en Madonna uit de speakers van Teylers Museum klinken. Trek je dansschoenen aan, laat je petticoat zwieren en keer voor even terug naar je jonge jaren….

“Overal muziek” volgt het spoor terug naar de bronnen van onze muziekbeleving. Naast een heleboel geluids- en beeldfragmenten is er van alles te doen. Doe The Beach Boys na en bespeel zelf de theremin, kruip net als vroeger onder de dekens en luister naar een piratenzender, zwijmel weg bij de Italiaanse tenor Enrico Caruso, draai een cassettebandje af, luister op de voorloper van de grammofoon naar de oudst bewaard gebleven stem en swing op jouw favoriete hits bij de jukebox.
Muziekbeleving
Herinner je je de hit Rock around the clock van Bill Haley nog? Met de komst van de draagbare transistorradio kon je voortaan overal naar rock-‘n-roll luisteren. Het betekende een revolutie in de beleving van muziek en gaf de popindustrie een enorme boost. Dertig jaar later zorgde de walkman voor een nieuwe ommezwaai. Met een mixtape met jouw favoriete hits van Madonna en Michael Jackson kon je je overal terugtrekken in je eigen muziekbubbel. Tegenwoordig kies je je muziek uit een stream met tienduizenden nummers die je afspeelt op je smartphone.
Technische ontwikkelingen veranderden het geluid van de populaire muziek. Zo kleurde de theremin, misschien wel het gekste muziekinstrument ooit, het geluid van Good Vibrations van The Beach Boys. De elektrische gitaar bepaalde de sound van Jimi Hendrix en de muziek van Kraftwerk werd geproduceerd met uitsluitend elektronische instrumenten. Dj’s als Armin van Buuren creëren hun beats tegenwoordig digitaal.
Overal muziek voor iedereen image
Waar internet is, is muziek. Dat vinden we nu normaal. De beschikbaarheid van muziek is sinds circa 1850 enorm veranderd: van uitsluitend live en soms beschikbaar naar altijd om je heen, van grote muziekmachines naar minuscule apparaten, en van samen luisteren naar beleving-in-je-eentje. De muziek veranderde mee: van kamerorkesten naar elektrische gitaareffecten en techno-sounds.
Onderzoek in Teylers Museum
Het eerste onderzoek naar geluid in de 19de eeuw was helemaal niet gericht op het opnemen en afspelen van muziek. Wetenschappers wilden vooral weten hoe het oor precies werkte. Zo ontstonden uiteindelijk apparaten als de grammofoon, synthesizer, microfoon, en luidspreker. In de beroemde wetenschappelijke collectie van Teylers Museum zijn tal van apparaten te vinden waarmee onderzoek naar geluid werd gedaan.
Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH Haarlem
www.teylersmuseum.nl