SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Neerlands Blues-Godfather Harry ‘Cuby’ Muskee overleden

Muzikant en blueszanger Harry Muskee is maandagavond, 26 september, op 70-jarige leeftijd overleden.
Dat heeft zijn manager en goede vriend Albert Haar maandagavond bekendgemaakt.
Muskee was vooral bekend als leadzanger van de bluesband Cuby and the Blizzards. Hij overleed in zijn woonplaats Rolde aan de gevolgen van kanker. Muskee (Assen, 1941) stond in jaren zestig aan de basis van Cuby and the Blizzards.De band bracht, met zanger Harry, Nederland niet alleen de bluesmuziek. Maar iedereen wist ook ineens van het Drentse dorpje Grolloo, waar de muzikanten in Harry’s boerderij werkten en vaak ook woonden.
De groep haalde de Nederlandse Top 40 met onder meer Window of my Eyes, Another Day Another Road en het rauwe Appleknockers Flophouse. Ook de albums scoorden goed. De lp Groeten uit Grollo kreeg een bijna mythische status en groeide uit tot een verzamelobject.

Volgens muziekjournalist Jan Douwe Kroeske heeft Muskee met Cuby ‘iets losgemaakt in de Nederlandse popmuziek dat er tot die tijd niet was’. “Het was allemaal zo keurig, zo netjes”, zegt Kroeske.
Bijzondere man’‘
Er is een heel bijzondere man uit de tijd gekomen”, zegt muzikant Daniël Lohues. “Harry was een lieve man en een ontzettend goede zanger. De laatste tien jaar zijn we vrienden geworden. We komen allebei uit Drenthe, dan kom je elkaar wel eens tegen.”
“We lagen elkaar goed. Op een gegeven moment vroeg hij of ik met hem een plaat wilde maken, Cats Lost. Daardoor hebben we elkaar nog beter leren kennen. Wat hij gedaan heeft in zijn leven is ongelooflijk en toch bleef hij bescheiden. Hij was een trotse plattelander.”
“De laatste weken ben ik veel bij hem geweest. Zijn toestand ging heel snel achteruit. Over de details van zijn ziekte praatten we niet. We hebben veel over muziek gepraat en ik probeerde tot het laatst toe een glimlach bij hem op het gezicht te krijgen.’‘
Nieuw album
Muskee en Lohues waren bezig met een nieuwe cd van Muskee. ‘‘We zouden de opvolger voor Cats Lost deze maand opnemen. Alle nummers zijn af”, aldus Lohues. De cd zou de titel ‘Dogs found’ krijgen. Muskee schreef de teksten, die Lohues van muziek voorzag.