SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Muzieklegende Allen Toussaint afgelopen maandag overleden.

image
Toussaint, wereldwijd geroemd als één van de meest invloedrijke muzikanten uit New Orleans, was op tournee door Europa.
Hij werd onwel na een optreden in Madrid, aan het begin van zijn Europese tournee. Hij overleed aan een hartaanval, in de ambulance onderweg naar het hospitaal.
Mr. Toussaint werd 77 jaar oud.
Het geplande concert in “De Roma” te Antwerpen op 12 november, is uiteraard gecanceld.

Allen Toussaint was een true original. Hij was een van de grondleggers van de New Orleans-sound en heeft vooral als componist een duidelijk spoor nagelaten. Hij schreef evergreens zoals “Ride Your Pony”, “Working in the Coalmine”,  “Get out of My Life Woman”, “Happiness” en “Yes We Can Can”. Deze nummers werden vooral bekend in versies van b.v. Lee Dorsey, Albert King en The Pointer Sisters.
Al vanaf begin jaren 60 heeft Toussaint succes als producer en songschrijver. Maar pas gaandeweg de jaren 70 probeerde hij het als solist vanachter de piano. Tussendoor werkte Toussaint met grote sterren zoals Fats Domino, The Meters, Dr. John, Etta James en Robert Palmer. Zijn grootste successen als producer beleefde hij met LaBelle waarvoor hij de hit “Lady Marmelade” produceerde, en met Paul McCartneys Wings-album Venus and Mars.
Begin deze eeuw werd de aandacht voor zijn werk weer groter. Popster Elvis Costello pikte dit op en nam met hem het album The River in Reverse op, in de nasleep van orkaan Katrina die New Orleans toetakelde.
De muziekwereld verliest alweer een groot muzikant en een aimabel mens.