SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Michael ´Iron Man´ Burks overleden

Gitarist, zanger, songschrijver Michael “Iron Man” Burks is zondag 6 mei in Atlanta overleden. Hij werd slechts 54 jaar oud. Hij kwam net terug van een Europese tour en is bij aankomst op het vliegveld van Atlanta ingestort. In allerijl werd hij naar het ziekenhuis gebracht, maar helaas mocht reanimatie niet meer baten. Als voorlopige doodsoorzaak werdt een hartaanval opgegeven.


Michael “Iron Man” Burks dankte zijn bijnaam, Iron Man, aan zijn urenlange en intens fysieke optredens, zijn ijzersterke gitaargeluid en zijn krachtige doorrookte stem. Hij verdiende deze bijnaam ook vanwege het feit dat hij persoonlijk vele duizenden kilometers achter het stuur van z´n toerbus aflegde. Burks was een echte moderne Bluesheld, die door keihard werken de welverdiende nationale, maar ook internationale erkenning kreeg.
Zijn onmiskenbare gitaargeluid en het charisma van zijn live-optredens bezorgden hem vier Blues Award nominaties. Hij won de Living Blues magazine Critics’ Award in 2004, voor beste gitarist. Burks kreeg in 2012 ook een nominatie voor beste gitarist bij de Blues Music Awards in Memphis.
Hij werd geboren in Milwaukee in 1957 en leerde al op jonge leeftijd gitaar spelen. Hij verhuisde met zijn familie begin jaren 70 naar Camden, Arkansas. Daar hielp hij samen met zijn broers, zijn vader om de Bradley Ferry Country Club te bouwen, een juke joint met zo´n 300 plaatsen. Tegen die tijd had Michael al zijn eigen band en speelde ook samen met de vele Blues en Rhythm & Blues grootheden die daar optraden. Daarna verliet hij de muziek-scene om zich aan zijn gezin te wijden, maar keerde in de jaren ‘90 weer terug op de podia. Na zijn eerste in 1997 in eigen beheer uitgebrachte cd, tekende hij een platencontract bij Alligator Records en bracht hier drie goed ontvangen cd’s uit. Guitar One was zijn eerste album, met Make It Rain, als een van de beste gitaar opnames in de Top 200 aller tijden. Hij toerde over de hele wereld, stond op vele blues festivals, in concertzalen en clubs. Zijn status als ‘Arkansas muziekheld’ werd bevestigd met het ontvangen van de prestigieuze Sonny Payne Award for Blues Excellence in 2006. en door z’n vele optredens op het Arkansas Blues & Heritage Festival. Burks had juist de opnames afgerond voor zijn vierde Alligator CD, die eind juli 2012 uitgebracht zal worden.