SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

John F. Klaver Band – Coming Back For More

…Nu is Coming Back For More uit (distributie Coast To Coast), met tien nummers die grotendeels van eigen hand zijn. Het album telt drie covers, waarvan één van Matt Schofield en één van Robben Ford (Lateral Climb). Deze twee namen zijn meteen perfect vergelijkingsmateriaal. Al vanaf het eerste nummer Gonne Leave This Place hoor je de invloed van Robben Ford, blues in een lekker swingende stijl met de heldere gitaarsound van John.

John F. Klaver is gitarist en zanger en bespeelt de gitaar al vanaf zijn elfde levensjaar. Na zijn middelbare school besloot hij om een jaar in Amerika te gaan studeren. John volgde daar lessen als ‘senior’op de Stagg Highschool en kreeg als privé-student gitaar- en muziektheorielessen op de University of the Pacific.
Bijgestaan door Iris Stigtermans op bas (gelukkig ook eens een vrouwelijke bijdrage in de bluesscene!) en Martijn Klaver op drums speelt John met deze band blues-, funk- en soul in een groovend jasje. Eerst wapenfeit was in 2008 het album Jetpepper, dat voornamelijk covers kende en bij optredens werd verkocht. Nu is Coming Back For More uit (distributie Coast To Coast), met tien nummers die grotendeels van eigen hand zijn. Het album telt drie covers, waarvan één van Matt Schofield en één van Robben Ford (Lateral Climb). Deze twee namen zijn meteen perfect vergelijkingsmateriaal. Al vanaf het eerste nummer Gonne Leave This Place hoor je de invloed van Robben Ford, blues in een lekker swingende stijl met de heldere gitaarsound van John.
De gitaar van de frontman is veel aanwezig, maar het bandgeluid kent een welkome aanvulling met de Hammond B-3 van Rob Mostert, die het geluid van de band een aangename diepgang geeft zoals in de cover van Schofield, de instrumental Move Along, een lekker swingende, tijdloze track waarin je al hoofdschuddend wordt meegenomen. Afwisseling genoeg, want bij de eerste noten van ‘Listen & Hear’ lijkt het even alsof je naar een nummer van the Cream aan het luisteren bent!
Het album kent een fijne variatie van uptempo en van lekkere slowblues (zoals Make Some Dough, met een heerlijk huilende mondharmonica) en ook de jazz-invloeden, waar ook Robben Ford zo fijn gebruik van maakt, zijn nooit ver weg. Ook de lichtruwe zang van John F. Klaver draagt daar aan bij, hoewel gezegd dat juist die stem in een slowblues wat inhoud tekort komt. Maar verder ademt het album een sfeer uit van een donkere kroeg op zaterdagavond laat, het zet de juiste toon en dat werkt gewoonweg geweldig. Hekkensluiter is de titeltrack ‘Coming Back For More’ waarmee het album op een vrij relaxte wijze wordt afgesloten. De grote voorbeelden hebben het allemaal al eerder zo gedaan, maar is dat erg? Nee, want John F. Klaver swingt en grooved op een album met heerlijke Blues. Laat de zomers én bijbehorende festivals dus maar komen! Mét John F. Klaver Band graag. Op 15 juli te zien op Big Rivers in Dordrecht.
(Anton Verbeek)