SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Joe Cocker is overleden. De Britse zanger was 70 jaar

image

Cocker overleed na een strijd tegen longkanker.

Hij was bekend om zijn opvallend rauwe stemgeluid, maar ook om zijn karakteristieke bewegingen als hij stond te zingen.

Zijn carrière begon in 1961, toen hij onder de naam Vance Arnold zong bij de groep Vance Arnold and the Avengers. In 1963 was de groep support-act bij een optreden van de Rolling Stones. In de jaren daarna had hij, onder meer ook in de Grease Band, wisselend succes.
image
Woodstock

In 1969 werd Joe Cocker wereldwijd bekend met zijn cover van het Beatles-nummer With a Little Help From My Friends. In dat jaar had hij ook een optreden op het Woodstock-festival. Andere hits uit zijn beginperiode zijn Cry Me a River, Feelin’ Alright, Delta Lady en You Are So Beautiful.

Na een periode van problemen met alcohol en drugs maakte hij in de jaren tachtig een comeback. Hij had een aantal hits met Unchain my Heart, Have a Little Faith en Up Where We Belong, een duet met Jennifer Warnes. Voor dat duet, uit de film An Officer and a Gentleman, kreeg hij een Grammy Award en een Oscar.

In zijn carrière bracht de (blues-)zanger meer dan dertig albums uit. De laatste, Fire It Up, verscheen in 2012. Zijn laatste single in Nederland, Different Roads, verscheen in 1999.
In verschillende interviews vertelde hij dat hij in de jaren 70, na een carrière van zo’n 15 jaar, geen cent meer had.
image
                                                                                                  Hij had veel geld uitgegeven aan drank en cocaïne, maar hij was ook bedrogen door de mensen om hem heen. Het kostte hem jaren om eruit te komen.

Nadat hij in 1978 zijn vrouw Pam had ontmoet, ging het een stuk beter met hem. Samen met haar woonde Cocker (geboren in Sheffield, UK) tot zijn dood op een afgelegen boerderij in de Amerikaanse staat Colorado.

Het karakteristieke stemgeluid van Joe Cocker was volgens hemzelf het gevolg van het feit dat hij een zware roker was geweest