SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

In memoriam Tommy Lund

Maandag 17 februari jl. werd heel bluesminnend Nederland opgeschrikt door het overlijdensbericht van fotograaf, muziekliefhebber, promotor maar bovenal de aimabele Tommy Lund. Tommy stond bekend als vriendelijk, betrokken, enthousiast en motiverend. Je zag ‘m niet gauw over het hoofd, en menigeen kon intens genieten van zijn foto’s en gesprekken. Hij laat een grote leegte achter in de blues/muziekwereld, en wordt nu al gemist.

Tommy was onder meer editor, fotograaf en columnist van “Bluesnews” en verantwoordelijk voor het actualiseren van de Engelse pagina’s van die site. Ook heeft hij talloze interviews gedaan met bluesmuzikanten en was hij betrokken bij http://norway.europeanbluesunion.com/. Sinds 2001 woonde hij in Weert en velen van ons zullen hem zijn tegengekomen tijdens een van de talloze bluesconcerten die hij bezocht.
image

Het volgende bericht is (vrij) vertaald uit een bericht van het Noorse Bluesnews, waar Tommy een enthousiast medewerker van was:
“Een ongelooflijk triest bericht bereikte ons op maandag 17 februari, toen we hoorden dat Tommy Lund was overleden. Tommy was de afgelopen jaren een trouw, energiek en inventieve medewerker van Bluesnews. Hij had zijn eigen column, genaamd Euro Blues in ons tijdschrift, waarin hij eenieder op een uitstekende manier op de hoogte bracht van het grote en kleine muzieknieuws van het continent. Daarbij contribueerde hij veel door interviews met verschillende bluespersoonlijkheden, en had de verantwoording over het updaten van de Engelstalige pagina’s van Bluesnews.
Ondanks het feit dat Tommy in Weert, Nederland woonde, behield hij een zeer goed contact met zijn thuisland. De manier waarop hij betrokken bleef, gaf ons de indruk dat hij zich slechts op een steenworp afstand van het kantoor van BluesNews in Oslo bevond. Tommy was altijd betrokken zo veel mogelijk te helpen, startte zijn eigen werkzaamheden en weigerde nooit als een verzoek van een editor via de telefoon of anderzijds bij hem binnenkwam.

Naast het feit dat Tommy heel waardevol als bijdrager aan het tijdschrift is geweest , was hij ook bevriend met veel leden van de Noorse Blues gemeenschap en niet te vergeten met andere medewerkers van ons magazine. Dit ondanks het feit dat niemand van ons hem ooit persoonlijk heeft ontmoet. Dit zegt veel over het soort persoon dat Tommy was. Hij was een sociaal persoon die makkelijk praatte, en hij had nauw contact met zijn vele vrienden door lange, aangename telefoongesprekken. Hij was zeer actief op de sociale media, waarvan hij een ervaren gebruiker was. Velen hebben geprofiteerd van zijn vaardigheden hier, met inbegrip van artiest Mike Zito, die één van Tommy’s grote favorieten was, en waar hij de fanclub van runde. Ook op het gebied van promotie leverde hij een belangrijk aandeel. image

De afgelopen weken sprak Tommy meerdere malen met mij over de plannen die hij had gemaakt, die in het vooruitzicht lagen. Een daarvan was een reis naar zijn geliefde geboortestad Trondheim, alsook een gepland bezoek aan Oslo. Ook was hij bezig met de start van een nieuw Nederlands muziekmagazine, tezamen met enkele muziekcollega’s. En natuurlijk had hij veel plannen m.b.t. BluesNews. Triest dat dit alles zulk een plotseling einde moest krijgen. Tommy, ik hoop dat je kunt doorgaan met je muziek, waar je ook bent.

Onze gedachten gaan uit naar Tommy’s nabestaanden.
Rune Endal ”

http://tommylund.eu
http://bluesnews.no/eng/staff