SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Hubert Sumlin R.I.P. (1931-2011)

De Amerikaanse bluesgitarist Hubert Sumlin is op 4 december overleden. Sumlin werd bekend als vaste gitarist in de band van Howlin’ Wolf van 1955 tot Wolfs dood in 1976.

De in Greenwood, Mississippi geboren Sumlin hoorde Howlin’ Wolf voor het eerst spelen toen hij tien jaar oud was, nadat hij een zogenaamde juke joint was binnengeglipt. Zeven jaar later verhuisde hij naar Chicago om als door de blues bezeten jongeman een vaste plaats in Wolfs band te veroveren. Sumlin kreeg verscheidene awards en prijzen voor zijn uniek, scheurend elektrisch gitaarspel waarvan de inductie in de Blues Hall Of Fame in 1988 de meest prestigieuze is. Hij speelde samen met groten als Muddy Waters, Eric Clapton en Levon Helm van The Band.
Notabelen als Stevie Ray Vaughan en Keith Richards staken hun bewondering voor het begeesterde spel van Sumlin niet onder stoelen of banken. Richards voelde zich dan ook vereerd dat hij aan Sumlins plaat About Them Shoes mocht bijdragen en nodigde hem in 2003 uit om mee te spelen met een concert van The Rolling Stones in Madison Square Garden.
Op 16 november besteeg hij het podium nog om zijn tachtigste verjaardag te vieren. Sumlin overleed tijdens zijn slaap aan hartfalen.