SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Donald ‘Duck’ Dunn overleden

De Amerikaanse bassist Donald ‘Duck’ Dunn, die onder meer met Booker T. & the M.G.’s eeuwige roem vergaarde, is in Tokio overleden op 70-jarige leeftijd. Hij trad gisteravond in Tokio nog op, aldus de BBC.
Volgens Dunns collega en vriend Steve Cropper, de bekende gitarist, overleed de bassist in zijn slaap.


Booker T Jones, Al Jackson, Steve Cropper en Donald Dunn

The M.G.‘s waren de huisband van het label Stax Records. Deze maatschappij werd in de jaren ‘60 vooral bekend om zijn Memphis-soulstijl, een mengeling van soul, blues en gospelmuziek.
Als sessiemuzikant speelde hij bas in grote hits als ‘(Sittin’ on) the Dock of the Bay’ van Otis Redding, ‘Hold On, I’m Coming’ van Sam & Dave en ‘In the Midnight Hour’ van Wilson Pickett. Ook was hij de bassist van de Blues Brothers Band en speelde hij zichzelf in de gelijknamige film over die groep uit 1980. Dunn speelde met tal van andere grootheden onder wie Muddy Waters, Albert King, Eric Clapton, Neil Young, Rod Stewart en Tom Petty. Begin jaren ‘90 begeleidde Dunn Neil Young tijdens een optreden in Rotterdam.
Dunn werd geboren in Memphis, Tennessee, en kreeg de bijnaam ‘Duck’ toen hij als kind naar Disney-films keek.
Hij raakte bevriend met Steve Cropper, die gitaar ging spelen, en die later één van de oprichters van Booker T. & the M.G.‘s was. Dunn bleef zijn leven lang met Cropper bevriend. Voor zijn werk met Booker T. & the M.G.‘s kreeg Dunn in 2007 een lifetime achievement Grammy award. In 2009 konden wij gelukkig nog een fabuleus live concert van Duck Dunn met Booker T en Steve Cropper meemaken in De Effenaar in Eindhoven.
Donald Dunn overleed vannacht, na een optreden in Tokio, tijdens een tournee met Cropper.
Filmpje: Time is Tight Booker T & The MG’s