SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

CD vd maand juni: James Cotton “Cotton Mouth Man”

…Geen moment krijg je het gevoel dat een 78 jarige op de mondharmonica speelt, James Cotton klinkt als een jonge, wilde Blueshond.

Hoewel het natuurlijk gaat om de muziek, het recenseren van dit album verdient toch eerst wat duiding. Om te beginnen over de artiest, James Cotton, volgens New York Daily News “the greatest living blues harmonica player”. Op 1 juli wordt deze singer-songwriter en mondharmonicavirtuoos uit Tunica, Mississippi 78 jaar en zit op dat moment zo’n 69(!) jaar in het vak. In deze lange carrière speelde Cotton met vele legendarische muzikanten en bands. Het is dan ook niet gek dat een man van zijn kaliber zich op dit nieuwe album laat omringen door topmuzikanten als Joe Bonamassa, Gregg Allman, Delbert McClinton en Chuck Leavell. Ook de productie was in handen van een grote naam, Tom Hambridge, die eerder werkte met muzikanten als Buddy Guy, BB King en Susan Tedeschi. Maar goed, voor wie hiermee niet overtuigd is, nog iets meer over het album:
In 13 nummers (12 nieuwe) komen allerlei overbekende thema’s uit zo’n 100 jaar Blues voorbij, toch klinkt het niet 1 moment afgezaagd of gedateerd. Het zit vol energie en swingt als een wilde. De schijf bevat veel uptempo, maar ook wat slow Blues, zoals Mississippi Mud en het prachtige, akoestische Bonnie Blue.
In de jaren ’90 van de vorige eeuw zorgde de band The Red Devils met het album King King voor een her-opleving van de Blues. Wellicht kan Cotton Mouth Man nu eenzelfde effect hebben, de muziek roept namelijk veel herinneringen op aan dat album, het heeft eenzelfde positieve energie. Geen moment krijg je het gevoel dat een 78 jarige op de mondharmonica speelt, James Cotton klinkt als een jonge, wilde Blueshond.
Met Cotton Mouth Man laat James Cotton horen dat hij én de Blues nog altijd springlevend zijn. Blues saai? Geenszins! De roep om zomer en festivals wordt alleen maar groter bij het beluisteren van dit heerlijke album. Voetjes van de vloer!
image 

De cd van de maand is te beluisteren en te koop bij Roots Mail Music, van Goorstraat 4 Breda en bij café De Kleine Wereld, Grote Markt 59 Breda