SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

CD van de maand september: Mavis Staples – One True Vine

image
Gospelzangeres Mavis Staples zit op 73-jarige leeftijd nog steeds aan de top van haar kunnen. Op de Grammy-uitreiking begin dit jaar schitterde ze in een tribute aan Levon Helm en enkele maanden daarna mocht ze, naast Justin Timberlake, optreden in het Witte Huis. Mavis heeft voor haar nieuwste album, One True Vine, wederom de hulp ingeroepen van Jeff Tweedy, de gitarist van Wilco die ook verantwoordelijk was voor de productie van het schitterende album You Are Not Alone van Mavis.

Op deze plaat valt duidelijk te horen dat Jeff Tweedy ook bezig is geweest met het nieuwste Low-album. One True Vine is doorspekt met het duistere gevoel van Low. De nummers kennen een minimale muzikale begeleiding en Mavis Staples houdt haar stem bewust klein.
Deze aanpak levert een heerlijke plaat op. ‘Holy Ghost’ bevat een gospelkoortje dat zo zacht op de achtergrond is geplaatst dat het klinkt alsof de zang van Mavis Staples simpelweg weerkaatst wordt. Ook het afsluitende ‘One True Vine’ kent een zeer beperkt instrumentarium. Slechts een akoestisch gitaartje en zachte drums sieren de melodie. Hier haalt Mavis Staples wel vocaal uit en laat ze horen daar nog prima toe in staat te zijn.
Er is echter ook nog genoeg hetzelfde gebleven. De Funkadelic cover ‘Can You Get To That’ is gebaseerd op het gebruikelijke gospel vraag- en antwoordspel. ‘Every Step’ bevat een voorzichtige combinatie tussen gospel en rock-n-roll waarmee de Staples Singers zo groot werden.
Het duistere en minimale voert echter de boventoon. Ook de meer traditionele nummers zijn bewust klein gehouden. Dat maakt One True Vine een mooie plaat, die van begin tot het einde gemakkelijk wegdraait. Het is met name bewonderswaardig hoe de subtiele perfectie aansluiting vindt bij de leeftijd van Mavis Staples.

(Karst Jaarsma / festivalinfo.nl)

CD van de maand is een samenwerking van SR&BB met Roots Mail Music en café De Kleine Wereld Breda