SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

CD van de maand oktober 2012: Hans Theessink & Terry Evans – Delta Time –

…Vanaf het gelijknamige titel- openingsnummer wordt je acuut ingepakt en zit je echt midden in de Delta. Afwisselend nemen Hans en Terry de zangpartijen op zich en beiden spelen tegelijkertijd gitaar, het koortje vult aan met de angstwekkend diepe bas van Willie Greene en bariton/ tenor van McCuller. Rillingen over je rug!…

Hans Theessink is Europa’s bekendste Delta-country-blues artiest en behoort tot de wereldtop! Zelfs in Noord-Amerika heeft hij een respectabele status bereikt. Theessink wordt gerespecteerd om zijn talenten als zanger, [slide]gitarist, componist, songwriter en beheerder van de erfenis van de oude blues.  Dit heeft al eerder geresulteerd in samenwerkingen met topmuzikanten, waar de meeste Nederlandse artiesten alleen maar van kunnen dromen.
Zo ook nu weer ( voor de tweede keer) met Terry Evans, een van Amerika’s top-zangstemmen op het gebied van Rhythm & Blues en Gospel.  Evans kreeg o.a. grote bekendheid vanwege zijn jarenlange aandeel in het vaste begeleidingskoor van Ry Cooder (waar heb ik die naam meer gehoord?) en raakte goed bevriend met Theessink , zo’n 20 jaar geleden op het Winnipeg Folk Festival in Canada.  Dit leidde weer tot de eerdere gezamenlijke cd-opnames (Visions, 2008).
Tijdens Theessinks verblijf, begin dit jaar, bij de familie Evans in de USA en het brainstormen voor deze nieuwe cd, sprak Hans zijn grote wens uit om een echt vocaal trio in te kunnen zetten voor de
backing vocals en ziet: Terry tovert een paar vrienden uit z’n hoge hoed:  Arnold McCuller en Willie Greene jr. (beiden ook uit het Cooder-koor) komen opdraven.  Gaandeweg tijdens de sessies in de opnamestudio, maakt Hans de opmerking: “Damn, ik voel- en hoor Ry Cooder in een aantal van de nummers”.  Waarop Terry’s droge opmerking is: “Nou, laten we die dan ook maar bellen en proberen zo gek te krijgen”.  Enige tijd later zit de beste man met een paar van zijn gekoesterde instrumenten ook in de studio…..
Delta Time, dus.
image
Vanaf het gelijknamige titel- openingsnummer wordt je acuut ingepakt en zit je echt midden in de Delta. Afwisselend nemen Hans en Terry de zangpartijen op zich en beiden spelen tegelijkertijd gitaar, het koortje vult aan met de angstwekkend diepe bas van Willie Greene en bariton/ tenor van McCuller.  Rillingen over je rug!
Theessink wisselt af met Resonator gitaar, banjo en mandoline. Hij voegt er voetritmes aan toe, zoals vanouds blootsvoets op een houten vloer, wat het sarcastische ‘I Need Money’ enige kracht bijzet. 
In ‘Blues stay away from me’ worden we o.a. getrakteerd op de super-subtiele slide klanken van Ry, evenals in ‘How come people act like that’, maar hij overtreft zichzelf in ‘Shelter from the storm’ waarin hij een droefenis uit zijn slide-gitaar haalt zoals alleen Ry Cooder dat kan.  Maar ook Theessink is een klasse apart met zijn subtiele gitaar- mandoline-  en harmonicaspel . Hij weet de meest platgespeelde traditionals zo naar zijn hand te zetten dat het echte Theessink-nummers worden en klinken alsof ze vers van de warme bakker zijn. (b.v. ‘It hurts me too’). De vocale harmoniën van Evans en Theessink gaan perfect samen en zijn koel en verfrissend. 
Sluitstuk ‘Mississippi’ geschreven door Theessink himself, is een grootse ode aan alle Mississippi bluesmuzikanten van weleer en geeft de hele band de kans om zich uit te leven.
Het gevoel wat er bij wordt opgeroepen doet me ogenblikkelijk terugdenken aan de keren dat we Hans live mochten beleven in de oude ‘Scarabee’ in Breda, waar hij altijd binnen een paar songs het publiek wist in te pakken, net zoals hij nu weer met deze opnames doet. Klassebak.
Hierom dopen we dit album niet alleen tot cd van de maand, maar wil ik hem ook opdragen aan Rob Bouterse, de vorig jaar overleden ex-kroegbaas van de Scarabee. 

Het is gewoonweg niet uit te leggen hoe goed deze cd is; dit is in ieder geval Delta Blues van de eerste orde! Gewoon zelf gaan kopen dus.

Dr.Groove.

De cd van de maand is te beluisteren en te koop bij Roots Mail Music, van Goorstraat 4 Breda (info@rootsmailmusic.com) en cafe De Kleine Wereld, Grote Markt Breda