SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

CD van de maand mei: Southern Hospitality – Easy Livin’

“Easy Livin’ is het debuutalbum van Southern Hospitality. Het album is geproduceerd door Tab Benoit, zelf winnaar van drie “Blues Music Awards” en hij werkt ook aan enkele van de nummers mee. Zelden dekt een titel van een album zo de lading: een hangmat vol relaxte muziek met voor het merendeel opgewekte nummers.image

Southern Livin”’ is de titelsong en een luie opener (stijl “Little Feat”) en de toonzetter voor de rest van het album. “Long Way Home” van JP Soars gooit de deuren open met rock & roll en een gezellig stukje honky tonk piano van Victor Wainwright. Het is de weg naar huis waar de glimlach op je wacht. “Kind Lies & Whiskey” is een ongecompliceerd nummer van Damon Fowler, rockerig en uptempo. Dansbaar en speels, wat moet het meer zijn?  “Mile After Mile” is een jachtige snelle country-song met de energie van een rijdende trein en stevig op smaak gebracht met flitsende duels tussen lap steel en piano. “Certified Lover” is de eerste uitzondering op de regel van dit album; Het is een traag kruipend nummer met heel veel soul. Een rustige piano en enkele gitaarsolo’s doen een geweldige finale. “Fried Neck Bones and Home Fries” (Wat een titel! Eet smakelijk!) is een instrumental die opent als een Mexicaanse deun op gitaar, maar is de Muscle Shoals versie van Samba Pa Ti. Als je de ogen sluit, hoor je ook de echte Santana. “Shoestring Budget” rockt op hoog tempo met onvervalste jump and jive en Wainwright laat hier horen dat hij zijn piano awards waard is. “Don’t Feel Like Going There Today” is ook easy livin’ maar dan Jamaica-style. Verrassend! Na het zonnebaden en slenteren is het tijd voor actie, voor rock & roll. “Come Back Home” rolt aan beide kanten van de stereo, pompend en vol energie de luidsprekers uit. “Don’t Boogie Woogie” vliegt er na wat aanloop stevig in, met veel power- akkoorden en een strak tempo. De gitaarsolo’ s ontbreken niet en nemen tijdig over van de piano. Opnieuw een party, opnieuw stroomstoten; pure rock & roll. “Sky Is What I Breathe” is de prachtige en jankende afsluiter van de plaat in de geest van The Band en doet bij vlagen soms even denken aan de klassieker “Wild Horses”.
“Easy Livin’ is een heerlijk relaxed album. Het verzamelt meerdere muzikale stijlen als soul, blues en rock, maar klinkt toch als een geheel.Met de Zuidelijke vriendelijkheid nodigen deze geroutineerde mannen je uit in hun wereld vol muziek en, als je na het beluisteren van de plaat weer buiten staat in je eigen wereld, voel je je blij. Heel blij en zucht je eens diep!

(Eric Schuurmans / rootstime.be)