SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

CD van de maand maart: Ian Siegal “One Night in Amsterdam”

Het moest er van komen, een live-album van Ian Siegal. Eindelijk, want Ian Siegal is vooral in zijn kracht op het podium….

……..en wat mij betreft dan ook in het gezelschap van een elektrische band. The Rhythm Chiefs in dit geval. Dit is de Nederlandse band met de uiterst getalenteerde gitarist Dusty Ciggaar, die Siegal vaak live inzet en die van One Night in Amsterdam een zeer geslaagd live-album maken. Niet in het minst omdat er naast de bekende live krakers uit het oeuvre van Siegal , ook enkele zeer verrassende songs gespeeld worden.
One Night in Amsterdam is, hoe kan het ook anders, opgenomen in Amsterdam op 17 april 2014 in the North Sea Jazz Club. De opener I Am The Train komt uit zijn succesrijkste album ‘Candy Store Kid’ en is een stevige rock binnenkomer. En dat zet meteen de toon voor de aanstekelijke mix van blues, funk en rock die door de band op uitmuntende wijze wordt neergezet in combinatie met een geweldig zingende Siegal. Want per slot van rekening draait het natuurlijk om hem! Zoals gezegd kent het album ook enkele verrassende covers die door Siegal veelal naar een niveau getild worden dat hoger ligt dan het origineel. Zo klinkt de de stem van Ian grandioos in de Harry Stephenson cover Writing On The Wall. Het blijft niet bij deze ene cover want ook Ian’s versie van Temporary op ‘One Night In Amsterdam’ is zoveel keer beter dan het origineel dankzij de sterke stem van de frontman, maar ook door de inbreng van drie jonge Nederlandse muzikanten naast hem.  De meest in het oog springende covers zijn echter Gallo Del Cielo van Tom Russell met Latijnse invloeden en Love Hurts van The Everly Brothers. Helemaal in de stijl van het origineel is dit tweestemmig gezongen waardoor het ietwat slome nummer zeer veel emotie meekrijgt.
Ja, met One Night in Amsterdam bewijst meervoudig Grammy winnaar Siegal dat hij in staat is om ook een live-album te maken met grammy-status. Een machtig album dat de tand des tijds gaat doorstaan en zijn eigen repertoire en songs van anderen een nieuwe dimensie geeft.  De wijze waarop dit gebeurt lijkt achteloos, maar niets is natuurlijk minder waar. Je moet het maar kunnen en het talent hebben om de songs op deze wijze met een jonge band te kunnen uitvoeren. Diep respect voor Ian Siegal, het boegbeeld van de hedendaagse bluesscene.

(Johan Dirven)
cd van de maand komt tot stand i.s.m. Roots Mail Music, van Goorstraat 4 Breda en is daar uiteraard ook te koop. www.rootsmailmusic.com
Ian Siegal Live te zien:
5 maart: Vlaardingen – Kroepoekfabriek
6 maart: Apeldoorn – Gigant
7 maart: Dordrecht – Bibelot
8 maart: Weert – Bosuil
9 maart: Antwerpen (B) – De Studio
11 maart: Utrecht – De Helling
12 maart: Hengelo – Metropool
15 maart: Purmerend – P3
Op 13 en 14 maart zal Ian de European Blues Challenge in Ancienne Belgique te Brussel presenteren en
Op de enige vrije dag van de tour, zal hij met z’n Nederlandse begeleiders een paar nummers (en interview) opnemen voor VPRO’s “Vrije Geluiden”. Uitzending: 22 maart a.s., 10.30 uur, NPO1.