SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

CD van de maand juni: Warren Haynes ‘Man in Motion’

Voor de CD van de maand richten we deze keer onze blik naar de andere kant van de oceaan. De keuze is gevallen op het album “Man In Motion” van de Amerikaanse zanger-gitarist Warren Haynes. Zoals elke cd van de maand zal deze de komende maand ook weer uitvoerig te beluisteren zijn in Café De Kleine Wereld.
Overigens is het terras van de Kleine Wereld door de ANWB tot het beste terras van Nederland uitgeroepen, waarvoor hierbij ook onze felicitaties!

WARREN HAYNES – MAN IN MOTION
[door Rob Bouterse]

Man in motion, ofwel man in beweging, dat kun je wel stellen bij de man Warren Haynes.

Alhoewel het al weer 18 jaar geleden is, dat hij een solo-album heeft uitgebracht [1993: het “classic-rock” georiënteerde “Tales Of Ordinary Madness”], zit deze zanger-gitarist bepaald niet stil. Als gitarist sinds 1990 bij de Allman Brothers Band en vanaf 1995 mede-oprichter en lid van Gov’t Mule heeft hij bepaald niet over werk te klagen. Ook is hij te horen bij The Dead [v/h Grateful Dead], waar hij de rol van Jerry Garcia vervult. Wellicht dat het daarom zo lang geduurd heeft voor hij weer aan een solo-projekt is toegekomen. Maar met “Man In Motion” heb je dan ook wat. Op dit wat meer soulgetint klinkende album laat hij horen klassiekers, als Stevie Wonder, Aretha Franklin, Wilson Picket goed beluisterd te hebben, maar dit gaat nergens ten koste van zijn southern roots.
Het album opent met de titelsong, een wat funky, swingende song. Het hele album wordt overigens gekenmerkt door een afwisseling van up-tempo nummers en wat meer laid- back nummers, waar prompt de hammond een prominente plaats inneemt, zoals in bijvoorbeeld “River’s Gonna Raise” en “Your Wildest Dreams”. Deze laatste met een geweldige sax-solo van Ron Holloway. Bijdragen van Ian McLagan [ex-(Small) Faces] en Ivan Neville op toetsen, en de backing vocals van Ruthie Foster maken het feestje kompleet. Alle tracks zijn door Haynes zelf geschreven op het nummer “Everyday Is A Holiday” na, wat door William Bell is neergepend en die hier ook voor vocale ondersteuning zorgt. In “Take A Bullet” lijkt het wel of de komplete blazerssectie van het Stax-label is ingevlogen, wat dit nummer tot een echte soul-song maakt.
Het album telt tien nummers en nergens verzandt het album in ellenlange solo’s, zoals we dat wel eens bij de Allman Brothers meemaakten en wordt afgesloten met de tegen de gospel aan schurende fraaie ballad [de titel verraadt het al] “Save Me”. Maar deze “man in motion” staat zelf wel z’n mannetje en kan zich zelf uitstekend redden. “Man In Motion” mag je wat mij betreft dan ook wel vertalen als “druk baasje”. Goeie plaat dus!

Te beluisteren bij cafe De Kleine Wereld, Grote Markt Breda. Te beluisteren en verkrijgbaar bij: Roots Mail Music, van Goorstraat Breda.