SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

CD van de maand juli en augustus: Big Daddy Wilson – I’m Your Man

image
“I’m Your Man” staat boordevol melodieuze juweeltjes. Alle blues, gospel en soul- ingrediënten maken het geheel tot een zeer afwisselende cd. De stem van deze soulvolle Big Daddy Wilson is krachtig en warm en daar maakt hij zwaar indruk mee.

Big Daddy Wilson (Wilson Blount) werd geboren in een provinciaal stadje genaamd Edenton (North Carolina). “We waren straatarm, maar ik had een mooie jeugd”, vertelt Wilson. “Mijn zussen en ik werden opgevoed door moeder en oma. We leidden een eenvoudig leven en gingen elke zondag naar de kerk. ‘s Zomers werkte ik op de tabak- en katoenvelden, als een echte “boerenzoon”. Het leven voor een opgroeiende knul in een stadje in het zuiden was lastig en stoppen met school lag voor de hand.
Maar banen waren schaars voor een zwarte man, dus meldde hij zich aan bij het leger en werd gestationneerd in Duitsland. Een paar jaar later ontmoette hij daar een meisje wat later zijn vrouw werd en hij besloot in Duitsland te blijven.
Gek genoeg kwam Big Daddy Wilson in Duitsland ook pas in aanraking met de blues toen hij voor het eerst naar een echt bluesconcert ging. “In Edenton werden we geacht om naar gospel, het evangelie en de country muziek op de lokale radiozender te luisteren. Ik wist niet dat juist dat voorheen the blues was”, zegt Wilson. “Het was in Duitsland waar ik dat ontbrekende stuk vond.
Het duurde niet lang of de verlegen man die al zijn melodieën opschreef, ging het podium op en werd in heel Duitsland bekend met zijn zelf geschreven muziek. Zijn songs werden een gewild item en hij werd steeds vaker gevraagd om op te treden. Hij won zelfs de GBC Award voor beste Duitse Blues Band.
Met zijn solo debuut op RUF Records, vier jaar geleden, nam Big Daddy Wilson een stap in zijn late carrière als muzikant. Nu stelt hij zijn nieuwe album op Dixiefrog Records voor:
“l ‘m Your Man” geproduceerd door meestergitarist Staffan Astner en Sven Lindvall, die tevens basgitaar, contrabas en tuba op het album speelt. “Op deze CD probeer ik alle muzikale invalshoeken te laten zien van de verschillende genres uit heel mijn carrière. Ik heb echt genoten tijdens dit project; het was een voorrecht te werken met zo veel grote muzikanten en ik denk dat dit mijn beste werk tot nu toe is.”
“I’m Your Man” staat boordevol melodieuze juweeltjes. Alle blues, gospel en soul- ingrediënten maken het geheel tot een zeer afwisselende cd. De stem van deze soulvolle Big Daddy Wilson is krachtig en warm en daar maakt hij zwaar indruk mee.
Vooral Travellin’ Blues (lekker zompig met slide in een gospelsausje) en Hurricane zijn twee supersterke nummers die lang blijven hangen.
Een heerlijke cd en Wilson heeft beslist veel in zijn mars maar is helaas nog maar weinig live in Nederland te zien geweest, Heren organisatoren: Duitsland is niet zo heel ver weg…

De CD van de maand is te koop en te beluisteren bij café De Kleine Wereld, Grote Markt, Breda en bij Roots Mail Music, van Goorstraat Breda