SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

CD van de maand December: Lightnin’ Guy – Blood For Kali

Blood for Kali is het eerste akoestische album van rootsmuzikant Lightnin’Guy.
Deze keer dus geen grotestadsblues maar een ingetogen album dat ergens balanceert tussen blues, folk en breekbare popliedjes
.

De sympathieke Belg heeft 14 liedjes opgenomen inclusief de 2 instrumentaaltjes “Enraciné Dans le Vent” en “Boogie Train”Eerstgenoemde heeft een indringende slide partij en lijkt geïnspireerd door Blind Willie Johnson’s “Dark was the Night, Cold was the Ground” terwijl het opwindende “ Boogie Train” wordt gedragen door de vette harmonica van Guy. De publieksfavorieten “Voodoo Child” en “Bring It On Home To Me” komen ook op plaat goed uit de verf, mede dankzij enerverend slidespel. De toevoeging van mondharmonica op “Bring It On Home To Me” maakt van deze klassieker een heerlijke broeierige blues.
Hoewel Guy zich niet als protestzanger beschouwt, zijn sommige teksten maatschappij- kritisch en gaan o.a. over klimaatsverandering en vluchtelingen. Maar er worden ook onderwerpen aangeroerd over relaties, dronkenschap en de Eerste Wereldoorlog.
De samenwerking met een aantal gastmuzikanten pakt goed uit. Het fraaie liedje “99%” wordt verrijkt met de mooie celloklanken van Toon Vlerick en de prachtige vocalen van Ibernice MacBean. Het lichtvoetige dronkemansliedje “Hangover Man” kent subtiele achtergrondvocalen van Patrick Cuyvers en Ibernice.
Willy Devleeschouwer (mandoline) en Patrick Cuyvers (piano en backing vocals) zijn te horen op “Lovestrong Revisited”, een liedje dat herinneringen oproept aan de piano/gitaar bluesduo’s uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.
Blood for Kali is een plaat met internationale allure. Een prestatie waar Guy Verlinde best trots op mag zijn. Dit gevarieerde album kent geen zwakke plekken en de fans mogen in deze barre economische tijden best wel eens hun portemonnee open trekken om een goede plaat aan te schaffen. En Blood for Kali is er zo een die het aanschaffen waard is.
Tekst: Stan van der Lugt
Deze cd is te beluisteren en te koop bij: Roots Mail Music, van Goorstraat 4 Breda en Cafe De Kleine Wereld, Grote Markt 59 Breda