SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

CD van de maand December: Keith B. Brown – Down The Line

Bijna hadden we deze uitgave over het hoofd gezien en daarom nu maar meteen tot cd van de maand december gebombardeerd, want dit is werkelijk een fantastische plaat, die mij weer volledig in de Blues-ban heeft gebracht. Lang geleden dat ik me weer zó met een Blues-cd heb vermaakt!

Wie thuis de prachtige zevendelige cd-reeks van Martin Scorscese “The Blues” in de kast heeft staan, waaronder ook Wim Wenders’ “The Soul Of A Man”, kent zeker deze man. Hij speelde namelijk de rol van Skip James in deze semi-documentaire. Ook speelde hij de rol van Son House in de speelfilm over het leven van Robert Johnson: “Stop Breakin Down”.
Keith B. Brown is een man met een missie, namelijk de muziek der groten uit de Delta Blues, zoals Robert Johnson, Bukka White, Skip James en Son House in leven te houden. Dat doet hij niet alleen in films, zoals we hierboven al vermelden, maar ook tijdens zijn live concerten en sinds een tijdje ook met zijn speciale blueslessen: “The Delta Blues Program” waar hij via zijn muziek en met video’s, fotomateriaal en lezingen de levensgeschiedenissen vertelt van de belangrijkste Delta bluesartiesten.
Keith B.Brown komt uit Memphis, en dat zullen we weten, in de tweede song op deze cd “Them Boys From Memphis” zingt hij vol trots en lof over de vele bekende, blues, soul, rock en rootsartiesten uit zijn geboortestad. Zijn muziek zit een beetje in dezelfde hoek als bijvoorbeeld Eric Bibb en Keb Mo’, dus de rustige, beheerste Delta blues, nu eens puur akoestisch, dan weer wat steviger en opzwepend.
De cd werd deels opgenomen in de Provence in Frankrijk en deels in Palm Beach, Florida. Een groep bestaande uit, voor ons onbekende, maar zeker uitstekende, Franse muzikanten zorgde voor de begeleiding op de meeste tracks, maar ook ene Jason Ricci op mondharmonica!
Ricci voegt echt iets toe aan deze cd; hij zet gewoonweg een fantastisch frisse sound neer, met nu eens klinkend als een John Mayall of Norton Buffalo op hun best, dan weer als b.v. een Little Walter.
Keith B ontpopt zich als uitstekende gitarist en heeft veel soul in zijn stem . Dat maakt dat hij heel gemakkelijk zingt en nooit in de problemen raakt met wat hij moet spelen, en alles ook “smooth” en aangenaam laat klinken. Heerlijke slide laat hij horen in “Got To Keep Movin’I” en fingerpicking krijg je direct bij de openingssong “Down the line”. Traditionele blues zoals we hem graag horen, maar dan wel van deze tijd.
Dit album is een mooie mengeling geworden van hedendaagse soul, traditionele Delta blues en zelfs enkele nummers met een meer rock/pop inslag. Keith B. Brown is als kind gevallen in een soepketel met Delta Blues en kleurt die in met zijn persoonlijke Folk-, Gospel- en Country-touch. Hij is een perfect voorbeeld van de jonge delta blues artiest uit 2011, opgegroeid in de traditie maar toch met een eigentijdse uitstraling.
Een indrukwekkend album met 13 originele, zelf gepende songs die de Blues weer springlevend maken.
( Dr.Groove)
Te koop en te beluisteren bij: Roots Mail Music, van Goorstraat Breda en cafe De Kleine Wereld, Grote Markt Breda