SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

CD van de maand augustus: Renegade Creation “Bullet”

Twee jaar geleden lanceerde Renegade Creation hun gelijknamige debuut album, gelukkig was dat geen eenmalig project, want nu hebben we hun tweede schijf “Bullet” in onze speler zitten.
Robben Ford, Michael Landau, Jimmy Haslip en Gary Novak, hebben hier tien tracks samengesteld die werkelijk een fantastische mix zijn van rootsy blues en rock en ze zullen hiermee een hele schare nieuwe fans over de streep trekken.

“All Over Again” is de eerste song en de mix van deze twee genres kon niet overtuigender zijn dan met deze geweldige opener.
Blues-Rock is een prachtig genre doordat de rock elementen de song levendig maken terwijl de blues het echt diepte en een ziel geeft. Titelsong ‘Bullet’ zit vol energie en de solo’s zijn net zo belangrijk als de vocalen; het unieke samenspel van Ford en Landau inspireert hen beiden tot grote hoogten. De diepe zang van Ford gaat perfect samen met het gitaarwerk; ‘Bullet’ is waarschijnlijk een van de meest ‘rocky’ songs op deze schijf. Wat het album echt uitzonderlijk maakt, zijn de geweldige arrangementen, die alom aanwezig zijn en er staan werkelijk schitterende riffs op met volop solo’s die het vakmanschap laten horen van alle muzikanten op deze opnames; je slaat achterover van de speelkwaliteit. Doordat de gitaren hier zowel de hoofd- als de bijrollen vervullen, barst dit album van de energie en levendigheid; ieder nummer sleept je mee en overspoelt je. Maar de band toont ook dat ze niet eenzijdig is, met b.v. ‘Nazareth’ gaat het tempo omlaag en gaat het meer om de zang en akoestische gitaar; dit is een briljante song en de emotie druipt van ieder woord af.
Deze cd is een ‘Tour de Force’ van gitaren, die drijft op de onstuimige ritme-basis van bassist Jimmy Haslip en drummer Gary Novak, een van de beste ritmesecties ter wereld. Renegade Creation brengt hier de essentie van klassieke blues-rock, gelardeerd met hypnotische vocalen en melodieen en een snuif avontuurlijke, geraffineerde fusion, die beide gitaristen toch de ruimte laat om hun fenomenale talent te laten schitteren. De goed gearrangeerde composities met fantastische solo’s laten een synergie horen die je tegenwoordig zelden tegenkomt. Dit maakt het album onvergelijkbaar met alles wat er momenteel op dit muzikale gebied te vinden is en zal enerzijds degenen die al fan van deze band waren, tot tevredenheid stemmen en anderzijds een openbaring zijn voor een heel nieuw publiek.
Als je een beetje van het stevige werk houd, is dit zeker een album voor jou!

Dr.Groove
image
CD van de maand komt tot stand in samenwerking met Roots Mail Music Breda en cafe De Kleine Wereld Breda, alwaar deze cd ook te beluisteren en te koop is.