SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

CD Recensie: Shiner Twins – Four Souls, One Heart

Het is voor mij altijd een beetje feest als er een nieuwe Shiner Twins op mijn bureau neerdwarrelt. Nu, bij het verschijnen van hun derde cd is er echter een domper op die feestvreugde, omdat één dag na Pasen Dick Wagensveld, hun bassist, plots op het podium overleed aan een hartaanval tijdens een concert van Rootbag, een trio waarin naast hem ook Shiner Twin Richard van Bergen speelde. Dit gebeurde kort na het beëindigen van de opnames voor “Four Souls, One Heart”. We vernamen dat Roelof Klijn (bekend van The Strikes en Dede Priest) de nieuwe bassist zal worden vanaf september. Voorlopig speelt Andert Tijsma uit Amsterdam bas.
Het was overigens niet de enige opdoffer die deze release voorafging,

want nog tijdens de opnames brandde de studio van Roel Spanjers, waarin de opnames gemaakt werden, volledig uit.
Roel is ook als gast aanwezig, en zijn Hammond B3 en accordeon dragen opnieuw bij tot die typische Shiner sound. Of de brand de reden was waarom de opnames gedeeltelijk in Texas (in de studio van Willie Nelson) en gedeeltelijk in Nederland plaatsvonden weten we niet zeker, maar misschien wel, in alle geval kwam het de cd zeker ten goede.
Deze derde kondigde zich dan ook aan als een moeilijk te nemen horde, niet alleen al vanwege die wat bizarre, droeve omstandigheden, maar ook omdat die twee vorige platen door de hele Nederlandse en Belgische pers, onszelf inbegrepen, bejubeld werden. Terecht overigens. Hier en daar sprak men van ‘een meesterwerk in het genre’ en werden termen als ‘een mijlpaal’, ‘de ere-divisie’ en meer van die termen gretig gebruikt. Is zo iets nog te evenaren, laat staan te overtreffen? Het antwoord hoor je op deze “Four Souls-One Heart”, want dat is zonder twijfel opnieuw een meesterwerk, het derde op rij al.
Een van de roots-platen die al een tijd een ereplaatsje inneemt in mijn collectie is “Sweet Cherry Soul” van de Texaanse blueszanger Malford Milligan uit Austin, een plaat die aan de wieg stond van de Shiner Twins. Zij waren namelijk de begeleidingsband, ook voor de live optredens, toen nog onder de naam Malford Milligan Band en Jack Hustinx was de producer. Nu, op deze cd, komt Malford als wederdienst zijn spreekwoordelijke duit in het zakje doen. Met onder meer een prachtig doorleefde blues “Hold On”, geschreven door Richard, waarop Milligan bewijst nog steeds een van dé beste soul en bluesstemmen te zijn die er op deze aardkloot rondlopen. Ook op de openingstrack “Never Take No For An Answer” komt hij Jack Hustinx even vocaal bijstaan, net als op de afsluiter “Find Your Way Home” een nummer samen geschreven met Jack Hustinx voor Malford’s hoger vernoemde “Sweet Cherry Soul”, maar nog beklijvender in deze versie!
Zoals gebruikelijk is ook deze cd weer een soort reis door de muziekgenres van het zuiden van Amerika. Naast Malford Milligan kwamen in Texas ook de gospelzangeressen Glenda Dotson en Sheree Smith meedoen, hetgeen vooral op “Great Day” zorgt voor dat echte authentieke gospelsfeertje. Een prachtige song is ook het door Richard van Bergen geschreven “See You In My Dreams” een Shiner song zoals we hem het liefst horen. Sfeervol, met mooie samenzang en voorzien van prachtige slidegeluiden. Diezelfde ingrediënten in “She Can Feel”, met een rustig “babbelende” wah-wah… een volgende voltreffer. Ook de Tex-Mex elementen mogen natuurlijk niet ontbreken, Jack en J.W Roy zorgen hiervoor in “Driftin”, waarin een relaxt Texaans-Mexicaans border-line sfeertje neergezet wordt. Dat Jack Hustinx de kunst van het “storytelling” perfect beheerst bewijst hij wat verder in het door hem geschreven en gezongen prachtnummer “You Ain’t got WingsTo Fly”.
“Four Souls-One Heart” is dus opnieuw een schot in de roos voor Shiner Twins, ondanks de wat wrange betekenis die de titel nu achteraf krijgt. Ze werd opgedragen aan Dick Wagensveld. Ook namens ons:
Rest in peace Dick!
(Ron, rootstime.be)