SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

CD recensie: Cee Cee James – Seriously Raw

Bij beluistering van dit Live album zou je zweren dat daar op het podium van het R&B Festival At Sunbanks de reïncarnatie van Janis Joplin opdook, bluesdiva die in oktober 1970 aan een drugoverdosis overleed. Het lijkt erop of haar geest bezit nam van Cee Cee James uit Portland, Oregon, eveneens een natuurtalent. Ook deze passionele blueszangeres worstelt met pijn, herinneringen en demonen, al zijn die van een andere aard dan die van de blueszangeres uit Port Arthur. Alhoewel! Ook Cee Cee James heeft geen geluk in de liefde want in 2001 gescheiden van haar eerste man verloor zij drie jaar later haar nieuwe geliefde die aan kanker bezweek. Al dat verlies maakt haar songs des te emotioneler.

De song ‘I Got A Right To Sing the Blues’ komt dus niet zomaar uit de lucht gevallen. Reeds eerder bracht Cee Cee het studioalbum ‘Low Down Where The Snakes Crawl’ uit, waarin zij haar emoties vrij baan gaf. En ook in dit Live album leeft Cee Cee zich uit, alsof zij onderweg alle verdriet en kwellingen van zich wil afschudden. Haar zelfgeschreven soulvolle ‘Done Love Wrong’, moet niet onderdoen voor bijvoorbeeld Luther Allison’s ‘Living In The House of The Blues’. En op ‘Me And Bobby McGee’ van Kris Kristofferson en ‘Mercedes Benz’, solo in interactie met het publiek gezongen, ontpopt zij zich als een rasechte zus van Janis of een vrouwelijke evenknie van ‘Howlin’ Wolf’.

Als kind reeds had zij haar eigen bandje in de kerk en later, toen ze in San Diego verbleef, schakelde ze over naar een rockbluesband ‘Stone Blue’ genaamd. Op dit Live album wordt zij begeleid door een andere band, waarin slidegitarist Rob Andrews en bassist Dan Mohler uitstekend weerwerk bieden. Ook leadgitarist Jason Childs en drummer Chris Leighton haken met brio in op de festivalsfeer. In haar selectie van songcovers kiest Cee Cee voor meer rockende songs, o.m. van B.B. King en Hound Dog Taylor. Maar ook de songs van Willie Dixon liggen haar goed, zoals mijn favoriet ‘I Just Want to Make Love To You’, dat zij vertolkt vanuit vrouwelijk perspectief.

Cee Cee maakt er, in haar eigen woorden, haar levensdoel van om haar songs tot leven te brengen en slaagt daarin met verve. Zij komt over als een eigenzinnige wildebras, verstrengeld met de blues, die er niet om geeft wat het publiek van haar denkt, naar het voorbeeld van Joplin. De festivalorganisatoren die overwegen om haar te boeken, halen gegarandeerd een topper binnen.

Marcie / rootstime.be