SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

CD recensie: Booker T Jones – The Road From Memphis

Zonder Hammond B3 geen Booker T. Jones en zonder band geen backing waarover de man zijn orgel kan laten zingen, gieren en swingen. Na zijn invloedrijke muzikale periode met The MG’s op het label Stax is het zoeken naar de ideale vervangers van Steve Cropper, Donald ‘Duck’ Dunn en Al Jackson Jr.
In 2009 kwam Booker T. met The Drive-By Truckers op de proppen en liet hij ook Neil Young meespelen. Hoewel The Truckers meermaals hebben bewezen soulmuziek goed te begrijpen, lag bij Potato Hole het accent op rock. Dat is nu anders, want de soul man heeft de handen ineengeslagen met misschien wel de beste band van dit moment: The Roots.

Deze rasmuzikanten maakten eerder een geweldige soulplaat met ‘glijer’ John Legend. Opnieuw staan ze hun mannetje. Vooral de combinatie van het orgelspel met de drums van Questlove is goddelijk. Booker T. laat flinke pauzes vallen tussen zijn noten, dat is zijn kenmerkende relaxte sound, en Questlove vult die ruimtes fantasierijk met slepende hihat en kleine roffelnootjes. Alsof de in de hemel gesmede combinatie van Booker T. & The Roots niet genoeg is, komen ook Yim Yames (My Morning Jacket), Sharon Jones en Matt Berninger (The National) langs en zingt de man aan het orgel zelf over zijn gouden dagen in het nummer ‘Down in Memphis’. De plaat wordt afgesloten met een té coole vocale bijdrage van Lou Reed. Op het gebied van ontspannen soulmuziek die af en toe flink kan oplaaien, zal niet snel beter plaatwerk verschijnen dan The Road from Memphis. Het is zelfs de vraag of The MG’s nog in staat zouden zijn datgene in de groeven te persen wat The Roots nu doen met hun frontman van weleer.
(Ronald Besemer, kindamuzik.net)