SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Blueszanger Michael de Jong overleden

Blueszanger Michael de Jong overleden
Afgelopen zaterdag – 10 maart – is blueszanger Michael de Jong overleden in zijn slaap, hij was reeds geruime tijd ziek. Dat heeft hem er niet van weerhouden om tot op het laatst te blijven schrijven, zingen en nieuwe songs op te nemen. In juni 2017 werd hij toegelaten tot de Dutch Blues Hall of Fame, iets waar hij erg trots op was en gelukkig nog heeft mogen meemaken.image Michael de Jong was een bijzonder mens en een zeer integere muzikant. Deze man verdient wat de SR&BB betreft echt een standbeeld. Los van de vele prachtige optredens was hij een vriend van de SR&BB en heeft hij zich vaak belangeloos ingezet voor diverse personen binnen de stichting. Zij konden zijn steun vaak hard gebruiken.
Als SR&BB zijn we er trots op met Michael te hebben kunnen samenwerken. We zullen hem zwaar missen.

Michael de Jong werd in 1945 in Frankrijk geboren uit een Nederlandse vader en een Frans-Baskische moeder. Na de oorlog verhuisden ze naar Nederland en emigreerden vervolgens in 1950 naar de VS.
Hij begon op 13-jarige leeftijd met gitaarspelen en richtte vijf jaar later The Nightwalkers op, een groep die Bobby Bare begeleidde. In de jaren die volgden trad hij op met diverse groten in de muziekwereld: o.a. Jerry Garcia, Paul Butterfield, Albert Collins, John Lee Hooker, Maria Muldaur en Country Joe.
In 1981 nam hij zijn eerste plaat op, All Night Long. Drie jaar later keerde hij terug naar Nederland om te wonen en te werken. Er zouden nog vele platen volgen, eerst bij Munich Records, later vier albums en een vinylplaat bij Music & Words en uiteindelijk nog enkele cd’s in eigen beheer. De Jong vestigde zich in 1993 na een leven vol seks, drugs en blues in de Dordtse Vogelbuurt waar hij volgens eigen zeggen ‘eindelijk zijn rust vond’. Hij keerde de Amerikaanse muziekindustrie de rug toe omdat het volgens hem teveel om geld draaide. Als voorstander van betaalbare muziek stelde hij via zijn website zijn muziek gratis ter beschikking.
De Jong was dankbaar dat Nederland hem had opgenomen en feitelijk zijn leven had gered, want het leven als muzikant had zijn tol geëist. Dankzij de Nederlandse gezondheidszorg wist hij HIV, Hepatitis C en kanker te overleven, hij zag zijn muziek daarom ook als een gebaar om iets terug te doen.
Afgelopen jaar kreeg De Jong nog een plekje in de Dutch Blues Hall of Fame vanwege zijn bijdrage aan de blues in Nederland. image