SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Blues icoon Johnny Winter overleden.

Bluesmuzikant Johnny Winter is op 70-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een hotelkamer in Zürich. image

Gitarist Winter werd geboren in 1944 in Beaumont, Texas. Van jongs af aan maakte hij muziek; toen hij 10 was trad hij al op, samen met zijn broer Edgar. Beide jongens waren albino. Decennialang was Winter actief als muzikant en muziekproducent. Zijn grote doorbraak kwam in 1968, toen hij een spetterende versie van It’s My Own Fault ten gehore bracht tijdens een show van bluesiconen Mike Bloomfield en Al Kooper in het New Yorkse Fillmore East. Tijdschrift Rolling Stone noemde hem dat jaar, samen met Janis Joplin, een van de beloften van de rockmuziek. Een jaar later stond Winter op Woodstock.
In de jaren zeventig werkte hij samen met onder anderen Muddy Waters. Winter produceerde drie albums voor hem, waarmee hij drie Grammy Awards won. In 1988 kreeg hij een plek in de Blues Hall of Fame.
Winter was tot zijn dood actief als muzikant. Zaterdag speelde hij nog op een festival in Oostenrijk en op 2 september zou zijn nieuwe album Step Back uitkomen. In april vorig jaar trad hij op in Paradiso in Amsterdam en 31 mei j.l. speelde hij nog op het Duvel Blues Festival in het Belgische Puurs.
Waaraan Winter is overleden, is niet duidelijk