SR&BB

Stichting Rhythm & Blues Breda

Andy Tielman, grondlegger van de indo-rock in Nederland, op 75-jarige leeftijd overleden.

Donderdagavond, 10 november, is Andy Tielman, grondlegger van de indo-rock in Nederland, op 75-jarige leeftijd overleden. Eind jaren vijftig waren de Tielman Brothers een van de eerste bands die succes hadden met rock and roll-muziek. In die periode woonde Tielman met zijn familie in Breda, waar ze hun carriere startten als The Four T’s. Middelpunt van de groep was gitarist Andy Tielman, die een van de eerste gitaarhelden werd. De band trad behalve in Nederland ook veel in Duitsland op.In de jaren 80 kwam er hernieuwde belangstelling voor Andy Tielman, die als artiest in de vergetelheid was geraakt. In 2005 werd hij ridder in de Orde van Oranje-Nassau


Het verhaal van de Tielman Brothers begon in 1946 in Indonesië, waar het gezin Tielman regelmatig optrad voor Nederlandse militairen. Later werden ze ook populair bij Indonesiërs en traden ze op voor toenmalig president Soekarno. In 1957 kwam het gezin naar Nederland. In Holland aangekomen werden ze in Breda ondergebracht in pension Smulders op de Baronielaan. Ze hadden slechts een koffertje dunne kleren bij zich. Ze maakten kennis met de Hollandse winter. Gelukkig kregen ze warme kleren van de DMZ. Edu Schalk – later zanger van The Poetiray Brothers uit Oosterhout – was hun eerste Indische vriend in Breda. Ze bezaten eerst maar één oude gitaar. Op een gegeven moment stapten ze muziekhandel Spronk in Breda binnen en nadat ze de eigenaar met een uitvoering van Bye Bye Love van The Everly Brothers hadden weten te overtuigen van hun kunnen, mochten ze de duurste gitaren uit de zaak op afbetaling mee naar huis nemen. Dat waren de legendarische grote witte Miller gitaren en de donkere Wilson gitaar. Het waren Nederlandse produkten uit de Eindhovense Egmond fabriek (type ES 57). Later kochten ze nog Egmond kofferversterkers, ter vervanging van de oude radio’s die ze eerst gebruikten. Hun eerste optredens vonden plaats in Hotel De Schuur aan de Catharinastraat in Breda en schouwburgzaal Concordia. Ze traden aanvankelijk nog op als THE TIMOR RHYTHM BROTHERS, maar al spoedig noemden ze zich THE FOUR TIELMAN BROTHERS of THE 4 T’s. Ze werden snel bekend in Breda en begonnen ook in andere plaatsen in Brabant op te treden, zoals in het Kamp Lunetten in Vught en Dancing De Cosmopoliet in Den Bosch. Omstreeks eind 1957/begin 1958 traden ze ook voor het eerst op in de Koepelzaal van de Haagsche Dierentuin.
In een document dat te vinden is in het Nationaal Archief in Den Haag worden ze vermeld.Al snel volgde de doorbraak. In 1958 stonden ze op de Wereldtentoonstelling in Brussel. De show die ze daar neerzetten was ongekend in Europa. Er klonken scheurende gitaren en de broers bespeelden hun instrumenten achter in de nek, met voeten en tanden. Ook vlogen er regelmatig gitaren door de lucht. Ze kregen een platencontract, optredens in Duitsland en een muzikale showact in de film Paprika. Een van hun shows in Duitsland werd zelfs bezocht door The Beatles, die zelf ook door Duitsland toerden. Paul McCartney heeft daar later over gezegd dat het wilde optreden van de Tielman Brothers hun manier van optreden heeft beïnvloed.
Muziekkenner Leo Blokhuis ziet de Tielman Brothers als “de pioniers van de Nederlandse rock-‘n-roll”. “De Tielman Brothers, die naam moet absoluut met hoofdletters worden geschreven in de Nederlandse popgeschiedenis”, zegt hij.
In 1964 stapte broer Ponthon uit de band. De band bleef wel bestaan in wisselende samenstellingen, maar de magie was verbroken.In de jaren 80 begon Andy Tielman een solocarrière. Ook in de jaren 90 bleef hij optreden en bracht hij regelmatig cd’s uit. Tevens schreef hij de autobiografie: That’s My Life.Twee jaar geleden werd bij Andy Tielman nierkanker vastgesteld en donderdag 10 november 2011 overleed hij aan de gevolgen daarvan.

(Dr.Groove. Met dank aan: NOS nieuws/Piet Muys/Rob Bouterse)
Voor meer info, zie ook: http://indorock.pmouse.nl/