Contact

CD Recensie: Shiner Twins - Four Souls, One Heart

Het is voor mij altijd een beetje feest als er een nieuwe Shiner Twins op mijn bureau neerdwarrelt. Nu, bij het verschijnen van hun derde cd is er echter een domper op die feestvreugde, omdat één dag na Pasen Dick Wagensveld, hun bassist, plots op het podium overleed aan een hartaanval tijdens een concert van Rootbag, een trio waarin naast hem ook Shiner Twin Richard van Bergen speelde. Dit gebeurde kort na het beëindigen van de opnames voor "Four Souls, One Heart". We vernamen dat Roelof Klijn (bekend van The Strikes en Dede Priest) de nieuwe bassist zal worden vanaf september. Voorlopig speelt Andert Tijsma uit Amsterdam bas.
Het was overigens niet de enige opdoffer die deze release voorafging,

Lees meer...

Nieuwe Live cd Best of Willy DeVille

Eagle Rock Entertainment is set to release Come A Little Bit Closer – The Best Of Willy DeVille Live on May 24. The 17-track CD features material compiled from concerts in Amsterdam in 1977 and 2005, interspersed with other tracks from the Eighties, Nineties and into the new millennium from tour stops in the Netherlands, Montreux and Berlin.

Lees meer...

“Spirit of Mink DeVille” The 2nd Annual Willy DeVille Memorial Concert

The Spirit Of Mink DeVille are band members who toured and recorded with Willy DeVille since 1976. Spirit Of Mink DeVille presents Willy's music in concert at BB King Blues Club, New York USA (since his passing 2009) to keep Willy's spirit and music alive in NYC. Come and celebrate his life and music with us on this 2nd annual Willy DeVille tribute! 31st august 2011

Lees meer...

Steve Cropper legt de laatste hand aan de CD ‘Dedicated’ een eerbetoon aan The 5 Royales.

Gitarist en Rock-icoon Steve Cropper legt de laatste hand aan de CD ‘Dedicated’ een eerbetoon aan The 5 Royales. Steve Cropper, uiteraard bekend van Booker T & The MG’s , Otis Redding en Carla Thomas, tijdens De Stax-periode, is momenteel de laatste hand aan het leggen aan de opnames van zijn debuut solo-project bij 429 Records. ‘Dedicated’ is een welverdiend eerbetoon aan collega-gitarist ‘Lowman ‘Pete’ Pauling’ en diens pionier-R&B groep ‘The 5 Royales’
The "5" Royales was een Rhythm and Blues band uit Winston-Salem, North Carolina, die gospel, jump blues and doo-wop, combineerden. Hiermee zetten zij een vroege en invloedrijke voetafdruk in de evolutie van de Soul muziek. De meeste van hun R&B hits werden opgenomen in 1952 en 53 en werden geschreven door hun gitarist Lowman ‘Pete’ Pauling; Veel songs van deze band en schrijver Pauling, werden later grote cover-hits, zoals “Dedicated to the one I love” (The Shirelles, The Mamas & The Papas), "Tell the Truth" (Ray Charles) en "Think" (James Brown & The Famous Flames). James Brown vormde zijn band in navolging van The 5 Royales en ook Eric Clapton noemt hen als belangrijke invloed. Mick Jagger coverde "Think" op zijn solo album Wandering Spirit uit 1993.

Lees meer...

Heet van de naald: Nieuwe cd van Tab Benoit: “Medicine”

Volgens de berichtgeving wordt op 26 april de nieuwe cd ‘Medicine’ van de Louisiana-Bayou gitarist/zanger Tab Benoit uitgebracht.
Het album is een samenwerkingsverband tussen Tab Benoit en Anders Osborne.
Beide muzikanten zijn ooit al door een hel gegaan; Tab vanwege natuurrampen, die letterlijk zijn hele hebben en houden wegspoelden en Anders Osborne door een identiteits- en bestaanscrisis. Ze trokken zich onlangs samen terug in de Louisiana Swamps en togen aan het songschrijven, wat resulteerde in een aantal songs van hoge kwaliteit. Je zou kunnen zeggen dat ze het “Medicijn” tegen ‘writer’s block’ gevonden hebben in deze samenwerking...

Lees meer...

100 jaar Robert Johnson

8 mei 1911 - 8 mei 2011, Vandaag zou de meest legendarische Bluesman allertijden, 100 jaar geworden zijn.
(samenstelling: Rob Bouterse)
De mythe
Toen in 1936 “Crossroads Blues” aan het bakeliet werd toevertrouwd, heeft waarschijnlijk niemand kunnen bevroeden, dat deze song tot een “Standard” en “klassieker” van de latere blues catalogus zou gaan behoren. Net zo min als dat de schrijver dezes in een heel kort leven met een heel beperkt aantal songs decennia later zou uitgroeien tot het grote voorbeeld van menig blues- maar ook rock- en popartiest en dat er rond zijn bestaan een hele mythe zou ontstaan. Op 8 mei is het 100 jaar geleden, dat deze man ter wereld kwam: Robert Johnson.
De hoogtijdagen van de slavernij mochten dan verleden tijd zijn, de omstandigheden waaronder ook Robert Johnson geboren werd, waren niet veel beter en het zou nog meer dan vijftig jaar duren voordat daar structurele verandering in kwam. Ook Johnson moest op de plantage bikkelen voor zijn kost. En zoals zoveel anderen werd ook door hem de spaarzame vrije tijd gedood met muziek maken. In eerste instantie “pielde” hij wat aan op een oude harmonica, maar toen hij kennis kreeg van de muziek van zijn latere helden Son House, Charley Patton en Willie Brown moest en zou hij ook gitaar gaan spelen, wat hem in het begin tot zijn grote verdriet niet al te best af ging.

Lees meer...

Dick Wagensveld (Shiner Twins, Rootbag) overleden.

Ons kwam zojuist het verbijsterende nieuws ter ore, dat muzikant Dick Wagensveld op slechts 53-jarige leeftijd in het harnas is gestorven, gisteren tijdens een optreden bij Paasblues in Asten.
Hij overleed aan een hartstilstand; reanimatie mocht helaas niet meer baten.
Dick was bassist bij The Shiner Twins en Rootbag, twee uitstekende bands, die beiden al meerdere malen optraden voor de Stichting Rhythm & Blues Breda.
Ons medeleven gaat uit naar zijn gezin, familie, vrienden en uiteraard de bandleden van Shiner Twins en Rootbag.
We zullen Dick missen en hem herinneren als een innemend en sociaal persoon, gedreven muzikant en zoals ik hem ken: altijd goed geluimd.
Binnen enkele weken zal de nieuwe cd van de Shiner Twins uitkomen, waarop Dick's onsterfelijke basklanken te horen zullen zijn.

SR&BB’s CD VAN DE MAAND: Bradley’s Circus: ‘Bang Bang Wa Wee’s’

We leven in een keurig geordende maatschappij: alles is keurig in hokjes en vakjes gestopt, zodat we weten waar we aan toe zijn. Zo ook in de muziek: pop, soul, country, blues, rock ‘n’ roll. het is allemaal zo duidelijk als wat. Als we een CD zoeken van Jantje Smit of Frans Bauer, weten we in ieder geval waar we het niét moeten zoeken. Heel fijn die duidelijkheid, maar wat te doen als we te doen krijgen met een band die blues, country, rock ‘n’ roll en een vleugje pop welhaast schaamteloos op één CD zet? Dat riekt naar een allegaartje van “we weten het ook niet precies”. Riekt, want Bradley’s Circus is er in geslaagd om een prachtige plaat te maken, waar al deze zojuist genoemde stromingen in elkaar smelten op een manier die we nog maar zelden gehoord hebben:

Lees meer...

CD-Recensie: Raphael Saadiq - Stone Rollin’

Raphael Saadiq ken ik eigenlijk vooral als producer van een heel legioen neo-soul artiesten (onder wie D’Angelo, Macy Gray, Leela James, Angie Stone, Jill Scott, Joss Stone, John Legend en Kelis) maar ook als uitvoerend artiest heeft deze Amerikaan een aantal platen op zijn naam staan. Het zijn platen die stuk voor stuk konden rekenen op bijzonder positieve recensies, maar desondanks is Raphael Saadiq nog lang niet zo bekend als de artiesten voor wie hij plaats nam achter het mengpaneel. Dat kan best wel eens gaan veranderen met zijn vijfde soloplaat Stone Rollin', want wat is dit een sterke plaat.

Lees meer...

CD Ben l ‘Oncle Soul, soul uit Frankrijk?

Hij is een ‘soulman’ in hart en nieren! Ben l’Oncle Soul won de Franse Grammy voor beste Nieuwe Live Act, zijn single Soulman is wereldwijd een dikke hit, in Frankrijk verkoopt hij alle zalen moeiteloos uit (waaronder 3 keer Le Zénith in Parijs), maar ook in Nederland (2 uitverkochte Paradiso’s), Duitsland en de rest van Europa is hij razend populair.

Lees meer...

Terugblik Breda Blues Night

BREDA BLUES NIGHT 2011, een terugblik
[door Rob Bouterse. Foto‟s Ger van Leent]
Even heeft het er naar uit gezien, dat de Breda Blues Night 2011 geen doorgang zou vinden. Het Chassé theater, waar de drie voorgaande edities plaatsvonden, moest door een aantal doorgevoerde bezuinigingen gaan schrappen in de programmering en de Blues Night was een van die onderdelen.
Gelukkig heeft de Mezz zijn nek uitgestoken en het doorgaan van de Breda Blues Night gered. De oorspronkelijke datum, 12 maart, kon echter niet gehandhaafd blijven en dus werd er uitgeweken naar zondag 13 maart. Gelukkig konden ook alle bands “omgeboekt” worden naar de nieuwe datum en zo kon het dus gebeuren, dat Bradley‟s Circus om 17.00 u. de aftrap verzorgde van deze Blues Night “nieuwe stijl”. Immers of je nu één zaal tot je beschikking hebt, of een heel gebouw, het evenement kreeg een heel ander karakter. De opzet was om de hele Mezz te gebruiken. De zaal, het café, de gang, zelfs een van de oefenruimtes werden ingezet om er een mooie bluesdag van te maken.
Zo was er “naast het bandjes kijken” een doorlopende fotovoorstelling van Bluesmagazine‟s Marco Van Rooijen op een groot scherm in de zaal te zien en was er in de gang een heel klein deel van de collectie van onze huisfotograaf Ger van Leent te bewonderen. Een aardig tijdverdrijf voor tussen de optredens.

Lees meer...

Pinetop in heaven

PINETOP PERKINS 1913 – 2011
Moesten we onlangs afscheid nemen van Gary Moore, inmiddels heeft ook Pinetop Perkins het aardse bestaan verruild voor het hiernamaals. Is Moore nog geen 60 geworden, Perkins heeft de gezegende leeftijd van 97 bereikt.
“Pinetop”, geboren op 7 juli 1913 in Belzoni in de Mississippi-delta als Joe “Willie” Perkins op een katoenplantage en, geheel volgens het “klassieke verhaal”, leerde hij zichzelf tussen het katoenplukken door gitaar en piano spelen. Lezen leerde hij nooit en naar eigen zeggen “begon hij op zijn negende te roken en dronk hij tot hij 82 was”.
Hij startte zijn carrière als gitarist, maar schakelde na een ongeluk over op piano. Hij zou uiteindelijk tot een van de grootste pianisten ooit uitgroeien. Hij ontwikkelde een stijl, die drie generaties pianospelers zou beïnvloeden.

Lees meer...

Breda Blues Night Fotoalbum DrGroove

Breda Blues Night Foto Album Hyves
Fotoalbum Breda Blues Night 2011 Dr.Groove Facebook

Breda Blues Night Foto album 1

Fotoalbum BBN 2011 Bluesmagazine.nl

CD Recensie North Mississippi All Stars - Keys to the Kingdom

North Mississippi All Stars - Keys to the Kingdom

Het is moeilijk te geloven dat Shake Hands With Shorty, het debuut van de North Mississippi Allstars, dit jaar al weer 11 jaar oud is. Het debuut van de broers Cody en Luther Dickinson (zonen van de legendarische producer en muzikant Jim Dickinson) en Chris Chew, werd destijds warm onthaald en even had het er alle schijn van dat de North Mississippi Allstars net zo populair zouden worden als voorgangers G. Love & Special Sauce, Jon Spencer’s Blues Explosion en tijdgenoten als The Black Keys en The White Stripes. Om onduidelijke redenen is het nooit zover gekomen. De platen van de North Mississippi Allstars hebben eigenlijk steeds minder aandacht gekregen en de nieuwe plaat van de band, Keys To The Kingdom, verschijnt zelfs bijna geruisloos. Het zou zonde zijn als de plaat even geruisloos weer verdwijnt, want Keys To The Kingdom is een hele mooie.

Lees meer...

Over SRBB

The Stichting Rhythm & Blues Breda (SR&BB) is a Blues society / Blues foundation (founded in 1985) in the city of Breda.

Lees meer...

Partners

Inschrijven nieuwsbrief