Contact

Foto’s Oosterhout Blues

Foto’s Oosterhout BluesOosterhout Blues 2011

Lees meer...

CD van de maand September: Hans Theessink - Jedermann remixed

CD van de maand September: Hans Theessink - Jedermann remixedCD VAN DE MAAND SEPTEMBER
[door Rob Bouterse]

Voor de CD van de Maand september is de keuze gevallen op een bijzonder project van Hans Theessink. Bij een van oorsprong eeuwenoud “zinnespel”, wat nu verfilmd is, heeft Theessink de soundtrack voor zijn rekening genomen. In september zal ook deze cd centraal staan in café De Kleine Wereld en ook deze maand hoef je de kroeg niet uit om een exemplaar te bemachtigen: in samenwerking met Roots Mail Music is dit album in het café te koop.

Lees meer...

David Honeyboy Edwards overleden

David Honeyboy Edwards overledenDavid “Honeyboy” Edwards overleden 29 augustus 2011
Er is ons weer een blueslegende ontvallen: De 96 jarige David ” Honeyboy” Edwards.
Deze tweevoudige Grammy Award winnaar is maandagochtend 3 uur lokale tijd vredig ingeslapen.
De op 28 juni 1915 in Shaw, Mississippi geboren Edwards was een van de laatste originele Delta bluesmannen en kende collega-legende Robert Johnson persoonlijk als vriend en speelde ook nog met hem samen.
Edwards toerde in zijn jeugdjaren o.a. met grootheden als Charlie Patton, Big Joe Williams en Tommy Johnson. De afgelopen maanden was zijn gezondheid al ver achteruit gegaan en moest hij zijn geplande concerten afzeggen.
In 1942 werd zijn muziek voor het eerst op plaat vastgelegd door Alan Lomax voor “the Library of Congress”. In zijn bijna zeventig jaar durende carrière heeft hij talloze platen uitgebracht op verschillende labels. O.a. Chess Records, Sun Records, Evidence, Folkways en Earwig music. Ooit deed hij café De Beijerd in Breda aan met een live optreden. (1973)
Filmpje: David Honeyboy Edwards

Nieuwe cd van Ry Cooder

Nieuwe cd van Ry Cooder“Pull up some dust and sit down” is een plaat met zeer sociaal bewogen en politiek geladen teksten geworden en muzikaal grijpt Cooder terug naar de stijlen uit zijn beginperiode, toen hij roots-muziek speelde (ver voordat deze term gemeengoed werd).

Lees meer...

BLUES & ROOTS OP DE RADIO OF PC

BLUES & ROOTS OP DE RADIO OF PCdoor: Rob Bouterse

Het is algemeen bekend, dat blues, rhythm & blues, roots en aanverwante muziek zelden tot nooit op de radio te horen is.
Toch als je een beetje speurt, kom je op de ‘publieke’ zenders nog wel een paar aardige programma’s tegen. Over de commerciële zenders zullen we maar helemaal zwijgen.
Arrow was daar nog enigszins een uitzondering op, maar die is zo goed als helemaal de mond gesnoerd.
Radio 6 is zo’n beetje ‘the place to be’ als je jazz, blues, roots én wereldmuziek wilt horen.
Er wordt aandacht geschonken aan artiesten van Joss Stone tot Tom Waits, maar ook veel aandacht voor jazz en wereld muziek. In het laatste genre ben ik zelf overigens niet zo thuis, wat echter niet weg neemt dat ik daar toch regelmatig wat van “oppik”.

Lees meer...

John F. Klaver Band – Coming Back For More

John F. Klaver Band – Coming Back For More...Nu is Coming Back For More uit (distributie Coast To Coast), met tien nummers die grotendeels van eigen hand zijn. Het album telt drie covers, waarvan één van Matt Schofield en één van Robben Ford (Lateral Climb). Deze twee namen zijn meteen perfect vergelijkingsmateriaal. Al vanaf het eerste nummer Gonne Leave This Place hoor je de invloed van Robben Ford, blues in een lekker swingende stijl met de heldere gitaarsound van John.

Lees meer...

Neal Black – Sometimes The Truth

Neal Black – Sometimes The Truth‘Sometimes the Truth’ is het nieuwe album van Neal Black and the Healers. Het is een plaat vol met verhalen van Black’s reis door het leven in vele landen en continenten. Het album is een mix van blues en rock, die doet denken aan Peter Green en Johnny Winter als hij elektrisch speelt en aan Taj Mahal en Keb’Mo op de acoustische tracks.

Lees meer...

SHEMEKIA COPELAND – DELUXE EDITION

SHEMEKIA COPELAND – DELUXE EDITIONHet Alligator-label brengt met regelmaat in de serie “Deluxe Edition” een verzamelaar uit van een van de artiesten uit haar stal. De meest recente is die van Shemekia Copeland.
Hieraan vooraf zijn in deze serie al schijfjes verschenen van Lonnie Brooks, Roy Buchanan, William Clarke, Albert Collins, Little Charlie & The Nightcats, Charlie Musselwhite, Kenny Neal, Saffire [ooit nog in Breda in de Scarabee op het podium!], Son Seals, en Koko Taylor. Het is een mooie serie en als je hier nog niets van in je collectie hebt, zijn dit prachtige kennismakingsmogelijkheden.

Lees meer...

CD van de maand juni: Warren Haynes ‘Man in Motion’

CD van de maand juni: Warren Haynes ‘Man in Motion’Voor de CD van de maand richten we deze keer onze blik naar de andere kant van de oceaan. De keuze is gevallen op het album “Man In Motion” van de Amerikaanse zanger-gitarist Warren Haynes. Zoals elke cd van de maand zal deze de komende maand ook weer uitvoerig te beluisteren zijn in Café De Kleine Wereld.
Overigens is het terras van de Kleine Wereld door de ANWB tot het beste terras van Nederland uitgeroepen, waarvoor hierbij ook onze felicitaties!

WARREN HAYNES – MAN IN MOTION
[door Rob Bouterse]

Man in motion, ofwel man in beweging, dat kun je wel stellen bij de man Warren Haynes.

Lees meer...

CD recensie: Booker T Jones – The Road From Memphis

CD recensie: Booker T Jones – The Road From MemphisZonder Hammond B3 geen Booker T. Jones en zonder band geen backing waarover de man zijn orgel kan laten zingen, gieren en swingen. Na zijn invloedrijke muzikale periode met The MG's op het label Stax is het zoeken naar de ideale vervangers van Steve Cropper, Donald 'Duck' Dunn en Al Jackson Jr.
In 2009 kwam Booker T. met The Drive-By Truckers op de proppen en liet hij ook Neil Young meespelen. Hoewel The Truckers meermaals hebben bewezen soulmuziek goed te begrijpen, lag bij Potato Hole het accent op rock. Dat is nu anders, want de soul man heeft de handen ineengeslagen met misschien wel de beste band van dit moment: The Roots.

Lees meer...

CD recensie Ben Prestage – One Crow Murder

CD recensie Ben Prestage – One Crow MurderNog even zijn stamboom resumeren: overgrootmoeder, vaudeville artieste trok mee met een medecine show, zijn grootmoeder was een boogie-woogie pianiste en zijn grootvader langs vaders kant bracht hem in contact met de sounds van de Mississippi. Ben groeide op in Florida vlak bij de Everglades en in zijn ouderlijk huis hoorde hij alleen maar blues, gezongen of instrumentaal. Dus was Ben voorbestemd om ook de blues te spelen. Maar dat hij liefst zeven of meer instrumenten tegelijk zou spelen had niemand durven voorspellen. Toen hij als busker de beroemde Beale Street in Memphis optrok met zijn drumkit trok hij bijgevolg onmiddellijk de aandacht.
Inmiddels bracht hij een vijftal albums uit en dit zesde ‘One Crow Murder’ nomineer ik maar direct als zijn beste.

Lees meer...

CD Recensie: Shiner Twins - Four Souls, One Heart

CD Recensie: Shiner Twins - Four Souls, One HeartHet is voor mij altijd een beetje feest als er een nieuwe Shiner Twins op mijn bureau neerdwarrelt. Nu, bij het verschijnen van hun derde cd is er echter een domper op die feestvreugde, omdat één dag na Pasen Dick Wagensveld, hun bassist, plots op het podium overleed aan een hartaanval tijdens een concert van Rootbag, een trio waarin naast hem ook Shiner Twin Richard van Bergen speelde. Dit gebeurde kort na het beëindigen van de opnames voor "Four Souls, One Heart". We vernamen dat Roelof Klijn (bekend van The Strikes en Dede Priest) de nieuwe bassist zal worden vanaf september. Voorlopig speelt Andert Tijsma uit Amsterdam bas.
Het was overigens niet de enige opdoffer die deze release voorafging,

Lees meer...

Nieuwe Live cd Best of Willy DeVille

Nieuwe Live cd Best of Willy DeVilleEagle Rock Entertainment is set to release Come A Little Bit Closer – The Best Of Willy DeVille Live on May 24. The 17-track CD features material compiled from concerts in Amsterdam in 1977 and 2005, interspersed with other tracks from the Eighties, Nineties and into the new millennium from tour stops in the Netherlands, Montreux and Berlin.

Lees meer...

“Spirit of Mink DeVille” The 2nd Annual Willy DeVille Memorial Concert

“Spirit of Mink DeVille” The 2nd Annual Willy DeVille Memorial ConcertThe Spirit Of Mink DeVille are band members who toured and recorded with Willy DeVille since 1976. Spirit Of Mink DeVille presents Willy's music in concert at BB King Blues Club, New York USA (since his passing 2009) to keep Willy's spirit and music alive in NYC. Come and celebrate his life and music with us on this 2nd annual Willy DeVille tribute! 31st august 2011

Lees meer...

Steve Cropper legt de laatste hand aan de CD ‘Dedicated’ een eerbetoon aan The 5 Royales.

Steve Cropper legt de laatste hand aan de CD ‘Dedicated’ een eerbetoon aan The 5 Royales.Gitarist en Rock-icoon Steve Cropper legt de laatste hand aan de CD ‘Dedicated’ een eerbetoon aan The 5 Royales. Steve Cropper, uiteraard bekend van Booker T & The MG’s , Otis Redding en Carla Thomas, tijdens De Stax-periode, is momenteel de laatste hand aan het leggen aan de opnames van zijn debuut solo-project bij 429 Records. ‘Dedicated’ is een welverdiend eerbetoon aan collega-gitarist ‘Lowman ‘Pete’ Pauling’ en diens pionier-R&B groep ‘The 5 Royales’
The "5" Royales was een Rhythm and Blues band uit Winston-Salem, North Carolina, die gospel, jump blues and doo-wop, combineerden. Hiermee zetten zij een vroege en invloedrijke voetafdruk in de evolutie van de Soul muziek. De meeste van hun R&B hits werden opgenomen in 1952 en 53 en werden geschreven door hun gitarist Lowman ‘Pete’ Pauling; Veel songs van deze band en schrijver Pauling, werden later grote cover-hits, zoals “Dedicated to the one I love” (The Shirelles, The Mamas & The Papas), "Tell the Truth" (Ray Charles) en "Think" (James Brown & The Famous Flames). James Brown vormde zijn band in navolging van The 5 Royales en ook Eric Clapton noemt hen als belangrijke invloed. Mick Jagger coverde "Think" op zijn solo album Wandering Spirit uit 1993.

Lees meer...

Over SRBB

The Stichting Rhythm & Blues Breda (SR&BB) is a Blues society / Blues foundation (founded in 1985) in the city of Breda.

Lees meer...

Partners

Inschrijven nieuwsbrief