Contact

100 jaar Robert Johnson

100 jaar Robert Johnson8 mei 1911 - 8 mei 2011, Vandaag zou de meest legendarische Bluesman allertijden, 100 jaar geworden zijn.
(samenstelling: Rob Bouterse)
De mythe
Toen in 1936 “Crossroads Blues” aan het bakeliet werd toevertrouwd, heeft waarschijnlijk niemand kunnen bevroeden, dat deze song tot een “Standard” en “klassieker” van de latere blues catalogus zou gaan behoren. Net zo min als dat de schrijver dezes in een heel kort leven met een heel beperkt aantal songs decennia later zou uitgroeien tot het grote voorbeeld van menig blues- maar ook rock- en popartiest en dat er rond zijn bestaan een hele mythe zou ontstaan. Op 8 mei is het 100 jaar geleden, dat deze man ter wereld kwam: Robert Johnson.
De hoogtijdagen van de slavernij mochten dan verleden tijd zijn, de omstandigheden waaronder ook Robert Johnson geboren werd, waren niet veel beter en het zou nog meer dan vijftig jaar duren voordat daar structurele verandering in kwam. Ook Johnson moest op de plantage bikkelen voor zijn kost. En zoals zoveel anderen werd ook door hem de spaarzame vrije tijd gedood met muziek maken. In eerste instantie “pielde” hij wat aan op een oude harmonica, maar toen hij kennis kreeg van de muziek van zijn latere helden Son House, Charley Patton en Willie Brown moest en zou hij ook gitaar gaan spelen, wat hem in het begin tot zijn grote verdriet niet al te best af ging.

Lees meer...

Dick Wagensveld (Shiner Twins, Rootbag) overleden.

Dick Wagensveld (Shiner Twins, Rootbag) overleden.Ons kwam zojuist het verbijsterende nieuws ter ore, dat muzikant Dick Wagensveld op slechts 53-jarige leeftijd in het harnas is gestorven, gisteren tijdens een optreden bij Paasblues in Asten.
Hij overleed aan een hartstilstand; reanimatie mocht helaas niet meer baten.
Dick was bassist bij The Shiner Twins en Rootbag, twee uitstekende bands, die beiden al meerdere malen optraden voor de Stichting Rhythm & Blues Breda.
Ons medeleven gaat uit naar zijn gezin, familie, vrienden en uiteraard de bandleden van Shiner Twins en Rootbag.
We zullen Dick missen en hem herinneren als een innemend en sociaal persoon, gedreven muzikant en zoals ik hem ken: altijd goed geluimd.
Binnen enkele weken zal de nieuwe cd van de Shiner Twins uitkomen, waarop Dick's onsterfelijke basklanken te horen zullen zijn.

SR&BB’s CD VAN DE MAAND: Bradley’s Circus: ‘Bang Bang Wa Wee’s’

SR&BB’s CD VAN DE MAAND: Bradley’s Circus: ‘Bang Bang Wa Wee’s’We leven in een keurig geordende maatschappij: alles is keurig in hokjes en vakjes gestopt, zodat we weten waar we aan toe zijn. Zo ook in de muziek: pop, soul, country, blues, rock ‘n’ roll. het is allemaal zo duidelijk als wat. Als we een CD zoeken van Jantje Smit of Frans Bauer, weten we in ieder geval waar we het niét moeten zoeken. Heel fijn die duidelijkheid, maar wat te doen als we te doen krijgen met een band die blues, country, rock ‘n’ roll en een vleugje pop welhaast schaamteloos op één CD zet? Dat riekt naar een allegaartje van “we weten het ook niet precies”. Riekt, want Bradley’s Circus is er in geslaagd om een prachtige plaat te maken, waar al deze zojuist genoemde stromingen in elkaar smelten op een manier die we nog maar zelden gehoord hebben:

Lees meer...

Nieuwe cd Ben Prestage op komst

Nieuwe cd Ben Prestage op komst‘One Crow Murder’ is de titel van de nieuwe CD van Ben Prestage. Ben Prestage is een bluesman uit Florida die zijn hele leven al uit de bocht aan het vliegen is en daarover prachtig verhaalt in zijn noeste eenmansblues. Binnenkort verkrijgbaar en binnenkort is Ben Prestage ook live te bewonderen in Breda.

Lees meer...

CD-Recensie: Raphael Saadiq - Stone Rollin’

CD-Recensie: Raphael Saadiq - Stone Rollin’Raphael Saadiq ken ik eigenlijk vooral als producer van een heel legioen neo-soul artiesten (onder wie D’Angelo, Macy Gray, Leela James, Angie Stone, Jill Scott, Joss Stone, John Legend en Kelis) maar ook als uitvoerend artiest heeft deze Amerikaan een aantal platen op zijn naam staan. Het zijn platen die stuk voor stuk konden rekenen op bijzonder positieve recensies, maar desondanks is Raphael Saadiq nog lang niet zo bekend als de artiesten voor wie hij plaats nam achter het mengpaneel. Dat kan best wel eens gaan veranderen met zijn vijfde soloplaat Stone Rollin', want wat is dit een sterke plaat.

Lees meer...

CD Ben l ‘Oncle Soul, soul uit Frankrijk?

CD Ben l ‘Oncle Soul, soul uit Frankrijk?Hij is een ‘soulman’ in hart en nieren! Ben l’Oncle Soul won de Franse Grammy voor beste Nieuwe Live Act, zijn single Soulman is wereldwijd een dikke hit, in Frankrijk verkoopt hij alle zalen moeiteloos uit (waaronder 3 keer Le Zénith in Parijs), maar ook in Nederland (2 uitverkochte Paradiso’s), Duitsland en de rest van Europa is hij razend populair.

Lees meer...

Terugblik Breda Blues Night

Terugblik Breda Blues NightBREDA BLUES NIGHT 2011, een terugblik
[door Rob Bouterse. Foto‟s Ger van Leent]
Even heeft het er naar uit gezien, dat de Breda Blues Night 2011 geen doorgang zou vinden. Het Chassé theater, waar de drie voorgaande edities plaatsvonden, moest door een aantal doorgevoerde bezuinigingen gaan schrappen in de programmering en de Blues Night was een van die onderdelen.
Gelukkig heeft de Mezz zijn nek uitgestoken en het doorgaan van de Breda Blues Night gered. De oorspronkelijke datum, 12 maart, kon echter niet gehandhaafd blijven en dus werd er uitgeweken naar zondag 13 maart. Gelukkig konden ook alle bands “omgeboekt” worden naar de nieuwe datum en zo kon het dus gebeuren, dat Bradley‟s Circus om 17.00 u. de aftrap verzorgde van deze Blues Night “nieuwe stijl”. Immers of je nu één zaal tot je beschikking hebt, of een heel gebouw, het evenement kreeg een heel ander karakter. De opzet was om de hele Mezz te gebruiken. De zaal, het café, de gang, zelfs een van de oefenruimtes werden ingezet om er een mooie bluesdag van te maken.
Zo was er “naast het bandjes kijken” een doorlopende fotovoorstelling van Bluesmagazine‟s Marco Van Rooijen op een groot scherm in de zaal te zien en was er in de gang een heel klein deel van de collectie van onze huisfotograaf Ger van Leent te bewonderen. Een aardig tijdverdrijf voor tussen de optredens.

Lees meer...

Pinetop in heaven

Pinetop in heavenPINETOP PERKINS 1913 – 2011
Moesten we onlangs afscheid nemen van Gary Moore, inmiddels heeft ook Pinetop Perkins het aardse bestaan verruild voor het hiernamaals. Is Moore nog geen 60 geworden, Perkins heeft de gezegende leeftijd van 97 bereikt.
“Pinetop”, geboren op 7 juli 1913 in Belzoni in de Mississippi-delta als Joe “Willie” Perkins op een katoenplantage en, geheel volgens het “klassieke verhaal”, leerde hij zichzelf tussen het katoenplukken door gitaar en piano spelen. Lezen leerde hij nooit en naar eigen zeggen “begon hij op zijn negende te roken en dronk hij tot hij 82 was”.
Hij startte zijn carrière als gitarist, maar schakelde na een ongeluk over op piano. Hij zou uiteindelijk tot een van de grootste pianisten ooit uitgroeien. Hij ontwikkelde een stijl, die drie generaties pianospelers zou beïnvloeden.

Lees meer...

Breda Blues Night Fotoalbum DrGroove

Breda Blues Night Fotoalbum DrGrooveBreda Blues Night Foto Album Hyves
Fotoalbum Breda Blues Night 2011 Dr.Groove Facebook

Breda Blues Night Foto album 1

Fotoalbum BBN 2011 Bluesmagazine.nl

CD Recensie North Mississippi All Stars - Keys to the Kingdom

CD Recensie North Mississippi All Stars - Keys to the KingdomNorth Mississippi All Stars - Keys to the Kingdom

Het is moeilijk te geloven dat Shake Hands With Shorty, het debuut van de North Mississippi Allstars, dit jaar al weer 11 jaar oud is. Het debuut van de broers Cody en Luther Dickinson (zonen van de legendarische producer en muzikant Jim Dickinson) en Chris Chew, werd destijds warm onthaald en even had het er alle schijn van dat de North Mississippi Allstars net zo populair zouden worden als voorgangers G. Love & Special Sauce, Jon Spencer’s Blues Explosion en tijdgenoten als The Black Keys en The White Stripes. Om onduidelijke redenen is het nooit zover gekomen. De platen van de North Mississippi Allstars hebben eigenlijk steeds minder aandacht gekregen en de nieuwe plaat van de band, Keys To The Kingdom, verschijnt zelfs bijna geruisloos. Het zou zonde zijn als de plaat even geruisloos weer verdwijnt, want Keys To The Kingdom is een hele mooie.

Lees meer...

Nieuw album Steve Miller Band

Nieuw album Steve Miller BandOp 15 april 2011 verschijnt het nieuwe album ‘Let Your Hair Down’ van The Steve Miller Band via Roadrunner/Loud & Proud Records. Afgelopen jaar bracht de band nog het succesvolle bluesalbum ‘BINGO’ uit dat genomineerd werd als ‘Blues Rock Album Of The Year’ door de Blues Foundation.

‘Let Your Hair Down’ bevat o.a. de laatste opnames van de vorig jaar overleden mondharmonica virtuoos Norton Buffalo, Miller’s ‘partner in harmony’ van de laatste drieëndertig jaar. De bekende Pink Floyd coverdesigner Storm Thorgerson, die ook het artwork van ‘BINGO’ verzorgde, maakte van de cover van ‘Let Your Hair Down’ een van de mooiste uit zijn carrière.

Alvorens de band weer naar Europa komt, trappen ze eerst af met een tour door de Verenigde Staten met, als special guest, niemand minder dan Gregg Allman, wiens nieuwste album ‘Low Country Blues’ geweldig ontvangen werd.

Steve Miller is met recht een grootheid uit de muziekgeschiedenis te noemen, met legendarische albums als b.v. The Joker en Fly Like an Eagle en verkocht meer dan 30 miljoen albums in zijn indrukwekkende carrière van meer dan 40 jaar.
http://www.stevemillerband.com/

Lees meer...

Is er een Canadese Blues Invasie gaande?

Is er een Canadese Blues Invasie gaande?Is er een Canadese Blues invasie gaande?
(uit “Blueswax” vertaling: Ger van Leent)
27 Canadese bands zijn de afgelopen twee jaar, de competitie aangegaan op de “International Blues Challenge” in Memphis en diverse Canadese artiesten zijn eveneens als finalisten geëindigd. Zitten we in een Canadese Blues-invasie die de Britse invasie uit de jaren 60 tracht te evenaren? We laten
Shakura S’Aida, de Canadese wedergeboorte van de Blues dit fenomeen onder de loep nemen.

Lees meer...

Breda Blues Night 2011

Breda Blues Night 2011Breda Blues Night 2011 programma

Breda Blues Night 2011

Breda Blues Night 2011BREDA BLUES NIGHT 2011 Na drie succesvolle edities van de Breda Blues Night in het Chasse Theater vindt het festival dit jaar in Mezz plaats en wel op zondag
13 maart. Tijdens deze Breda Blues Night zullen we u trakteren op een avond prachtblues, maar we hebben nog meer verassingen in
petto met name omdat we de hele Mezz gaan gebruiken: van de zaal tot en met de oefenruimtes! Hou mail, pers en allerlei sites de
komende tijd in de gaten! In de zaal en in het café presenteren wij:

Lees meer...

Over SRBB

The Stichting Rhythm & Blues Breda (SR&BB) is a Blues society / Blues foundation (founded in 1985) in the city of Breda.

Lees meer...

Partners

Inschrijven nieuwsbrief